Állati jó, Állati családi nap

Írta:  2011.05.23.
Ha kicsi, ha nagy, ha bozontos a szőre, ha fajta tiszta, vagy ha nem, teljesen mindegy! Akkor is helye volt az Állati családi napon, a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskolában a kedvencével annak, akinek van, és annak is akinek lesz, illetve szereti, de nem lehet kutyája.
A lényeg az volt, hogy egymást minél jobban megismerjék a kutyások, és azok is, akik szeretik ugyan az állatokat, de valamilyen okból nem tarthatnak négylábút. A kutya-gazdi és „csak” állatbarát találkozók arra is jók, hogy hozzájáruljanak a kulturált állattartás megismeréséhez. Mert, az, aki odafigyel állatára, felelősséget érez iránta, annak saját élete is teljesebbé, szebbé válhat.
Juhász József, a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola vezetője elmondta, hogy néhány éve határozták el, hogy családi kutyás napot is szerveznek.
Állati jó, Állati családi nap
Sokan jöttek el vasárnap a kutyás nap hírére, hogy a jó levegőn együtt legyenek kedvenceikkel, és megnézzék a bemutatókat vagy négylábú barátaikkal aktív résztvevői legyenek a rendezvénynek. A nap folyamán voltak ingyenes állatorvosi, kutyakozmetikai, nevelési tanácsok, amatőr kutyaszépségverseny, gyermek-ügyességi verseny, kutyás bemutatók, kutyacipelő verseny, akadályverseny…
A rendezvény célja, hogy minél többen jöjjenek el, olyanok is, akik még voltak kedvenceikkel a kutyaiskolában. Ez azért is fontos, mert Pestszentlőrinc-Pestszentimre az egyik legtöbb kutyát tartó kerület.  
A kutya nem tárgy és nem ember!
Sokan azt gondolják, ha volt már korábban állatuk, akkor mindent tudnak róluk. Ez nem így van!
A legnagyobb hiba, amit az ember elkövethet, hogy nem ismeri kedvence viselkedését, emberként próbálja kezelni. Észérvekkel nem lehet az ebet meggyőzni, annak megvan arra a megfelelő módszer. A kutya akar tanulni, és nagyon jól ismeri az embert, de fordítva nem igaz. Vannak, akik tárgyként és vannak, akik emberként kezelik a kutyát, mindkettő súlyos hiba. Azért van annyi kutyaharapásos baleset, mert a gazda azt gondolja, hogy ugyanazokkal az érvekkel lehet a kutyát meggyőzni, mint az embert. Ez nem így van!
Kutyaovis szocializáltabb, toleránsabb
Gyakori, hogy állatorvosi tanácsra csak 9 hónapos kor után hozzák az ebet iskolába, és így kimarad, a 3-8 hónapos korig terjedő legfontosabb életszakasz. Ha ebben az időszakban sok kutya között van, megismeri fajtatársai viselkedését, és nem lesz probléma abból, ha a tacskó például dobermannal találkozik, mert ismeri annak a fajta mozgásának jellegzetességeit. (Kutyaoviba mehet, ha már minden oltása megvan.)
A „kutyaóvodába” járó kedvenc sokkal szocializáltabbá, toleránsabbá válik, mint azt kihagyó társaik. Azonban ebben a korban nem szabad a kiskutyákat a komolyan okítani, mert ez ugyanúgy eredménytelen, mintha a gyereket egyetemi szinten kezdenénk el tanítani. Meg kell adni a lehetőséget arra, hogy játékosan tanuljon, azonban 8-9 hónapos kor körül már lehet másféle tanítási módszereket alkalmazni. -A Pestlőrinci Kutyakiképző Iskolában ki van tiltva a szegecselt és az elektromos nyakörv - hangsúlyozta Juhász József. - A tanítást tanítjuk meg a gazdiknak, nem pedig az állat idomítását.
Kutyaharapásos balesetért mindig az ember felelős
Az állattal való törődést kisgyermekkorban kell elsajátítani, ezért tartunk bemutatót a kerületi óvodákban, iskolákban. A kutya arra is jó, hogy megtanulja a gyerek, hogy felelősek vagyunk az állatokért. Ha kutyaharapásos baleset történik, sohasem az állat hibás érte, hanem minden esetben az ember. Az iskolában meg kell tanítani a gyerekekkel az állatokkal való helyes bánásmódot. Előfordul, hogy a szülők nem engedik a gyerekeiknek, hogy a bemutató során közeledjenek az állathoz, mert koszosak lesznek, szőrösek, netán megnyalja őket az állat… Kialakul a gyerekekben, hogy tartani kell attól az állattól, amivel naponta találkozhat.
Szlepák Alexandra tíz éves, és múlt év novemberétől jár a kutyaiskolába. „Egy alkalommal kutyabemutató volt a Brassó iskolában, és akkor kaptam kedvet ahhoz, hogy kijárjak Buksival én is. Azóta rendszeresen itt vagyok, ha esik, ha fúj. Jó ide jönni” – mondta Alexandra.
Kotlár Andrea kutyakiképző csaptában nagyon sok fiatal található. "A gyerekek könnyedén elsajátítják, hogy miként tanítsák állatukat, hogyan szeressék, és dicsérjék. Fontos, hogy merjék az érzelmeiket kimutatni, ez nagyon fontos".
Környezettudatos nevelés óvodás és kisiskolás korban
Dr. Zöldi Tamás állatorvos (Szent Bernát Pestimrei Kisállat-ambulancia) nagyon sok hasznos információt mondott el az állatgondozással kapcsolatosana családi kutyanapon. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg „Te egyszer s mindenkorra felelős vagy azért, amit megszelídítettél” – idézettel hangsúlyozta, hogy az állattartás nem rövid ideig tartó feladat, hanem az állat élete végéig szóló gondoskodás. Ha egy állat tartását vállaljuk, akkor szükséges, hogy gondoskodjunk táplálásáról, tisztaságáról, orvosi ellátásáról.
– A Pro Canibus alapítványunk rendszeresen jár általános iskolákba, állatvédelmi előadásokat tart és nagyon pozitívak a tapasztalataim – mondta az állatorvos. – A környezettudatos nevelést már óvodás és kisiskolás korban el kell kezdeni. A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy ne szemeteljen, ha állatot vállal, akkor gondoskodjon róla. Ezeket a magatartási formákat, kisgyermekkorban kell elsajátítani, mert így megritkulnak a súlyos állatok ellni cselekedetek. Azok a gyerekek, akik állatok közelségében nőnek fel, finomabb lelkű felnőtté válnak, és nyitottabb lesznek az élőlények iránt, legyen az négy vagy kétlábú.
Végül Gandhi örökké igaz mondatát szeretném idézni: Egy társadalom állapota jól lemérhető azon keresztül, hogy bánik az állataival.”

Az Állati családi napot megnyitotta Lévai István Zoltán alpolgármester, a rendezvény fővédnöke, és kilátogatott az eseményre Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő, valamit Maitz László és Dámsa József önkormányzati képviselő is.