Jubilált a Liederschatz, azaz a Dalkincs kórus

Írta:  2011.05.25.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárok Egyesületének „Liederschatz” hagyományőrző kórusa május 21-én, fennállásának ötödik évfordulója alkalmából tavaszi hangversenyt rendezett a Szent László plébánián.
 
A Németszármazású Polgárok Egyesületének „Liederschatz” azaz „Dalkincs” hagyományőrző kórusa 2006. májusában alakult meg. A kórustagokban az éneklés szeretetén kívül az volt közös, hogy gyermekeik a „Piros” iskolába jártak vagy már elvégezték ott a tanulmányaikat. Azóta egyesek kiváltak, mások viszont nagy örömmel kapcsolódtak be a közös munkába. A kórusnak jelenleg 22 tagja van, akik a dalokat betanító Nagyné dr. Szabó Zsuzsannával együtt mindnyájan civilek, vagyis komolyabb zenei előtanulmányokat nem végeztek.
Arany minősítést kaptak
A kórus közel 30 kisebb-nagyobb fellépés után - 2010 tavaszán - két kategóriában is minősítésre jelentkezett a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa által három évenként megrendezett kórusminősítésen Ezen 2010-ben több mint 70 kórus vett részt. Kórusunk a német szerzők többszólamú műveinek előadása kategóriájában „Arany”, a Magyarországon gyűjtött német népdalok kategóriájában pedig „Dicséretes arany” minősítést szerzett. Utóbbi minősítés birtokában a Gála műsorába is bekerültek, Budapestről egyedül, csupa vidéki, igazi német anyanyelvi környezetben létesült kórus társaságában.
–Repertoárunkban klasszikus német szerzők dalai is szerepelnek, de elsősorban német illetve magyarországi német népdalokat énekelünk – mondta Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna, a kórus zenei vezetője. – Alkalomtól függően természetesen magyar népdalokat is örömmel énekelünk, mint például 2008. szeptember 14-én a bajorországi Marktoberdorf impozáns Zeneakadémiáján, ahol nagy sikerrel léptünk fel a helyi „Liederkranz” kórus meghívására, vagy 2010. júniusában az ugyancsak bajorországi Roding-ban, a kerület testvérvárosában.
Öt éves a Liederschatz” azaz „Dalkincs kórus”
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárok Egyesületének „Liederschatz” hagyományőrző kórusa fennállásának ötödik évfordulója alkalmából Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna zenei vezetésével hangversenyt adott a Szent László plébánián. Közreműködött Albertné Fecske Judit, vendég volt a Vörösmarty családi kórus, Dévényi Cecília vezetésével. A hallgatóság soraiban ott volt többek között Kolozsvári Tibor, a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ igazgatója és a gyermekotthonnak a kerületünkbe látogató kis lakói, ezenkívül bajor testvérvárosunk, Roding második polgármestere, Alfred Regel és felesége, továbbá a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője, Járainé dr. Bődi Györgyi és dr. Vörösmarty Éva, az iskola támogatója.
Mikrobiológus a kórus zenei vezetője
Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna, a kórus vezetője, tősgyökeres pestszentlőrinciként előbb a Vörösmarty iskola legelsőként indított zenei osztályába kerülhetett, majd a volt Steinmetz gimnáziumban érettségizett. Mindkét iskolában és később az egyetemi énekkarban is oszlopos kórustagként, gyakran szólistaként közreműködött számos fellépésen. Az ELTE Természettudományi Karán szerzett mikrobiológiából egyetemi doktori fokozatot, ma az Országos Epidemiológiai Intézet munkatársa. Több mint 10 éve a Vörösmarty Családi kórus tagja. A Piros Iskolába járó fia osztálytársainak illetve azok szüleinek, testvéreinek tanított be először dalokat egy iskolai rendezvény, a „Piros Napok” műsorához, 2000-ben. 2006 tavaszán vetődött fel, hogy ne csak a baráti összejöveteleken, kirándulásokon énekeljen együtt a Németszármazású Polgárok Egyesületébe járó, amúgy összeszokott társaság, hanem alakítson kórust az egyesület és ennek vezetésére Nagyné dr. Szabó Zsuzsannát kérték meg, aki a 2010-es minősítésen elért kimagasló eredményekért a Német Kisebbségi Önkormányzattól „A Kerület Németségéért” elismerést kapta.