Esélyt kínál az életre az egyesület

Írta:  2011.05.27.
A teljes egészében civil kezdeményezésű Nyilas Misi Tehetségkutató Egyesület immár 8 éve működik. Céljuk a szegény sorsú, tehetséges erdélyi magyar gyerekek továbbtanulásának támogatása.
Nyolc évvel ezelőtt egy erdélyi konferencia alkalmából szembesült É. Kiss Katalin, valamint Péntek János akadémikus azzal a döbbenetes ténnyel, hogy az erdélyi falusi magyar gyerekeknek mindössze 5 százaléka szerez érettségit, melynek oka a rossz anyagi körülmények. Ekkor született meg az ötlet, hogy az anyaországból támogatni kell az ott élő, szegény sorsú gyermekek tanulási lehetőségeit. 

„Fogadj örökbe!”

Jelenleg 250 gyerek kap ösztöndíjat a program keretében; családjukban az egy főre eső havi jövedelem átlagosan havi 12 ezer forint. Vidéken élő tanulók lévén, ebből kellene fedezni a városba járás vagy a bentlakás költségeit is.
- A Fogadj örökbe erdélyi tehetségkutató program keretében kiemelkedően tehetséges, de a létminimum alatt élő falusi magyar gyermekeket támogatunk, hogy magyar nyelvű középiskolában tanulhassanak – mesélte É. Kiss Katalin az egyik alapító.
A Nemzeti Tehetségkutató Tanács Kiváló Tehetségprogramként akkreditálta a kezdeményezést. A program keretében eddig 305 gyermek szerzett érettségit, akiknek háromnegyed része egyetemre is bejutott.
A kezdeményezés lényege, hogy magánszemélyek támogathatnak, „fogadhatnak örökbe” havi 5-10 ezer forintos támogatással egy tehetséges gyermeket. Bár a támogatóktól csak egy évi elkötelezettséget kérnek a szervezők, legtöbben az érettségiig segítik „örökbefogadottjukat”.
A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület által minden tanév végén meghirdetett ösztöndíjpályázatra több száz 13-14 éves gyerek szokott jelentkezni, közülük a 60-70 legkiválóbb és legrászorultabb diák számára keresnek támogatókat, akiknek a köre folyamatosan bővül.

Mentorokat várnak

- A gyerekek támogatására legalább 120 mentort kell találnunk. Eleinte a tudományos élet, majd a közélet szereplői közül próbáltunk mentorokat szerezni, de igyekszünk minél nagyobb réteget megszólítani. A felajánlott adományok abszolút ellenőrizhetők – folytatta É. Kiss Katalin.
A mentor kapcsolatot tarthat az általa „örökbe fogadott” gyermekkel, pontosan tudja ellenőrizni, hogy a megfelelő helyre került-e a pénze.
- Nemrég rendeztünk Kolozsvárott tehetségnapot, ahol a mentorok személyesen is találkozhattak az általuk támogatott gyerekekkel, a rendezvényen zseniális hegedűs, tehetséges költő, nemzetközi matematika-, fizika-, informatika-versenygyőztes bemutatóját is láthatták a támogatók – újságolta büszkén É. Kiss Katalin.

Egy megvalósult álom

Dánél Mónika az egyesület révén valósíthatta meg gyermekkori álmait és lehetett tanárnő. Szegény falusi családból származó gyermekként nem volt esélye a továbbtanulásra, a mentorának hála azonban, ma már angol tanárnőként dolgozhat Erdélyben.
- Nyolcadikos koromtól egészen az egyetem végéig kaptam az ösztöndíjat a családtól, akik „örökbe fogadtak”, ennek köszönhetem, hogy ma azt csinálhatom, amit szeretek. Ráadásul nem csak anyagi támogatásban részesültem, ennél többről volt szó, hiszen össze is barátkoztam a támogatóimmal. Nagyon aranyosak voltak, a vizsgáim előtt például mindig felhívtak és szorítottak nekem. Többször jártam is náluk Magyarországon, és a mai napig tartjuk egymással a kapcsolatot – mesélte az „örökbefogadott” Dánél Mónika.