Hasznos a percre kész időjárás-jelentés

Írta:  2011.05.27.
Beérett egy évtized munkájának a gyümölcse, a lőrinci ICI Interaktív Kommunikációs Zrt, amelynek egyik szakterülete a környezetvédelem. A XIX. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat kiemelt elismerését a Parlamentben dr. Pintér Ferenc a cég vezérigazgatója vehette át.
Pályázatuk címe: Humánmeteorológiai szolgáltatási rendszer kifejlesztése az egészségmegőrzésért (Meteo Klinikai program) és a környezettudatos életért (Környezeti Monitoring program).
- A több mint tíz éves kutatás-fejlesztési programunknak köszönhetően komoly Európai Uniós pályázaton nyertünk a humánmeteorológiai szolgáltatások kifejlesztésére – tudtuk meg a Pintér Ferenctől. – Ezen kívül egy közbeszerzési pályázaton sikeresek szerepeltünk, amelynek a lényege egy országos mintaprojekt, a XVIII. kerületi környezeti monitorrendszer kiépítésére.

20 helyen mérnek

A környezeti monitoring alprogramja az élhetőbb környezet megteremtését és a környezettudatosság kialakítását szolgálja. A Meteo Klinika humánmeteorológiai egészségügyi szolgáltatások egyedülállóak a hazai piacon. Társadalmi szerepe az egészségmegőrzésben és az életminőség javításában, az egészségtudatos életmód kialakításában kiemelkedő.
Pestszentlőrincen-Pestszentimrén tavaly márciustól húsz helyen mérnek időjárási adatokat főleg diákok, és ezeket egy országos internetes-portálon teszik közzé. A Magyarországon egyedülálló mintaprojekt csaknem 100 millió forintnyi uniós támogatásból valósult meg. A monitoring műszereket elsőként a Kandó téri Általános Iskolában helyezték el és mutatták be a gyerekeknek.

Összefogás az iskolákkal

A klímaváltozás és a vele összefüggésben jelentkező egyre szélsőségesebb időjárás olyan kihívás elé állítja szervezetünket, amihez nehéz alkalmazkodni.
- Folyamatosan romlik környezetünk, ezen belül is a levegő állapota. Az életmód és a társadalom elöregedése tovább rontja életminőségünket, egészségi állapotunkat – szögezte le Pintér Ferenc.
Kutatásaik bebizonyították, hogy a hazai népesség jelentős részénél jelentkeznek a légszennyezés okozta problémák. Úgy is tudunk védekezni a kedvezőtlen hatások ellen, ha a környezetünkre jobban odafigyelünk, vigyázunk rá, azaz környezettudatosabban élünk. Dr. Pintér Ferenc azt is elmondta, hogy munkájukban jó partnerre leltek az önkormányzatban és a kerületi intézményekben, iskolákban, amelyek fontosnak tartják az együttműködést.

Játékos meteorológia

A Kandó téri Általános Iskola igazgatója, Magyar Márta örömmel mondta, hogy amióta Öko-iskola lett az intézmény, érezhetően felerősödött a gyerekekben a környezetvédelem szeretete.
- Fantasztikus élmény a diákokkal együtt számítógépen megnézni, milyen típusú felhőzet van az iskola felett vagy megkeresni, milyen volt a hőmérséklet mondjuk három nappal korábban. Az is érdekes, amikor összehasonlítják az adatokat más iskolák környékének időjárási adataival, illetve amikor betekintenek más országok időjárásába, például testvériskoláinkkal Spanyolországban, Lengyelországban, Törökországban, Szlovéniában, Olaszországban.

Interaktív kapcsolat

Egyik legfontosabb szempont, hogy a tanulók ismerkedjenek a mérési adatokkal, milyen összefüggés van többek között a légszennyezettség és az időjárás, vagy a szél és a hőmérséklet között. Ezért egy olyan interaktív kerületi környezeti portál létrehozása volt a cél, ahová 19 iskolai és egy kiegészítő mérési helyről futnak be a legfontosabb adatok. A civil szervezeteken és a rendezvényeken keresztül a lakosság is bekapcsolódik a rendszerbe.