Ne a "percemberek" legyenek a példaképek!

Írta:  2011.05.31.
A Perspektíva a Jövőért Alapítvány „Példaképem” című pályázatára több mint hatszáz fiatal jelentkezett, melynek egyharmad része Erdélyből, Felvidékről, és Ukrajnából, Horvátországból és Szerbiából küldött pályázatot.

 

Németh Ignác
A fiataloknak egy történelmi, jelenkori példaképet, pedagógusi és a családi példaképet kellett megnevezni, és megindokolni azon tulajdonságát, amiért követendő mintaképnek tekintetik.
A beérkezett pályázatokat háromtagú külső szakemberekből álló zsűri véleményezte. Az első helyre Németh Ignácot (Tata), a második helyre Vajda Orsolyát (Marosvásárhely), a harmadik helyre Berec Sárát (Magyarkanizsa) választotta a zsűri. Az ünnepélyes díjkiosztót május 30-án tartották meg a kerületi Városháza Dísztermében.
Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége vállalt fővédnökséget a pályázat díjkiosztó ünnepsége felett.
A rendezvény résztvevői egyperces néma felállással emlékeztek meg a vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnökről.
Ezt követően Schmittné Makray Katalin a fiatalokhoz írt levelét olvasta fel Szécsényi Edit, a program főszervezője. „A példaképeknek sokat köszönhet az emberiség, hiszen minden korban, így napjainkban is nagyobb teljesítményre, kitartásra, a kitűzött célok elérésére ösztönzik az embereket”.
Galgóczy Zoltán a kerületi oktatási bizottság tagja azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos, hogy a fiataloknak ne a „percemberek” legyenek a példaképük.
A Perspektíva a Jövőért Alapítvány kuratóriuma az első három helyezettet pénzjutalomban, további húsz pályázót könyvjutalomban részesítette.
A rendezvényt támogató Nemzeti Fórum három különdíját Lezsák Sándor elismerő oklevelével Sántha Gábor, kerületi elnök adta át.

Példakép követendő értékrenddel
 

Sóky Blanka
Németh Ignác példaképe a névtelen katona, akit nem érdekelt a hírnév, Papp Lajos szívsebész a kitartásáért, matematika tanára, aki nehéz helyzetben is bízott benne, és bátyja, aki nagyon intelligens és energikus.
Sóky Blanka, (Felvidék) a Nemzeti Fórum egyik különdíjasa elmondta, hogy olyan személyeket keresett példaképeknek, akiknek értékrendje követendő. „Az én korosztályom legtöbbje a példakép alatt azt érti, hogy szeretne külsőleg kinézni, a belső értékeik már teljesen elvesztek”.

Ma minden a pénzről szól
A beérkezett, magyarországi pályázati munkák szerint a fiatalok 60 százaléka valamelyik médiasztárt, rockert, vagy rapper énekest, de közel 27 százalékuk élsportolót és olimpikont, azonban volt, aki írót, költőt, vagy politikust választott példaképül. A jelentkezett iskolai tanulók 14 százaléka ítéli úgy, hogy a mai híres emberek között nem talál példaképet, mert minden a „pénzről” szól. Egyértelmű viszont a szülői példakép és családi kötődés, példa fontossága.