Esélyteremtő tábor civil támogatással

Írta:  2011.06.10.
A kerületi Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény romológiai munkaközössége, a Szeretve Tanulni Egyesület keretében tíz éve szervez tábort a roma és nehézsorsú gyermekek számára. Az idén nem sikerült közpénzből forráshoz jutni, ezért civil kezdeményezésre volt szükség a tábor költségeinek összegyűjtéséhez. A kerületi Pátria Páholy Egyesületben partnerre találtak.

Húsz gyermek utazhat a Balatonra a két egyesület által megszervezett jótékonysági rendezvény jóvoltából. Május végén a Gombás étteremben borvacsorára várták a segítséget nyújtókat, június 9-én pedig a Kondor Béla Közösségi Ház adott otthont a gálaestnek. A két program keretében 450 ezer forint gyűlt össze az esélyteremtő táborozásra.
A gálaesten első szóra csatlakoztak a kezdeményezéshez elismert művészek: itt volt Maksa Zoltán humorista (aki évtizedek óta a kerületben él és a Pátria Páholy Egyesület elnökségi tagja), Oszvald Marika előadó művész, Háberman Lívia színművésznő, L. L. Junior, a fiatalok kedvence, Junior (aki felajánlotta, hogy három napra leköltözik a gyerekekhez a táborba és táncfoglalkozást tart nekik), valamint Fekete-Kiss Sándor vezetésével a HangDala Énekstúdió, szólót énekelt még Bajkó Ági, Váli Marcsella, Udvardy Péter és P. Tóth Erzsébet (aki egyben a Pátria Páholy Egyesület alelnöke, a gálaest konferansziéja volt), illetve fellépett a Németszármazású Polgárok Egyesülete Liederschatz kórusa.
A nagysikerű rendezvény végén a két egyesület elnöke, Lőke Józsefné (Szeretve Tanulni Oktatási Egyesület), és dr. Mester László (XVIII. kerületi Pátria Páholy Egyesület) személyesen köszönte meg a fellépőknek és a támogatóknak a részvételt.
Az önkormányzat részéről a kezdeményezést anyagilag is támogatta: dr. Lévai István Zoltán alpolgármester (Fidesz), Kőrös Péter és Ternyák András képviselő (MSZP), valamint Petrovai László képviselő (LMP). 
A XVIII. kerületi Pátria Páholy Egyesületnek nem ez volt az első jótékonysági akciója. A télen a Speciális Oktató Fejlesztő Intézmény fiatal olimpikonjainak az athéni speciális olimpiára való kiutazásához kérték a helyi lokálpatrióták, vállalkozók támogatását. Akkor a Lions Klubbal karöltve sikerült jelentős összeget összegyűjteni a Zila Kávéházban megrendezett jótékonysági borvacsorán.
A jótékonysági akciók sora bizonyára nem áll meg, következő programjuk az a kedvezményes használtruha-vásár lesz, amelyet június 16-án, csütörtökön 16-20 óra között a Kondor Béla sétány 3. sz.ám alatti irodahelyiségben rendeznek meg ugyancsak az esélyteremtő tábor támogatására. Addig is várják a használt ruhákat, ki-ki belátása szerint ezzel is támogathatja a kerület iskoláiban tanuló nehézsorsú tanulók nyári egyhetes, balatoni kirándulását.
Lőke Józsefné elmondta, a táborozók között mindig akad olyan gyermek is, aki életében először hagyja el a fővárost és látja a Balatont.

Pátria Páholy Egyesület
Az egyesület igyekszik segíteni és nemzetközi gyakorlat útján a civil társadalomban próbálja szervezni a mecenatúra mozgalmat, ami még igen csak gyermekcipőben jár hazánkban. A társadalmi szervezet tevékenységét ezen túl baráti összejövetelek, közös programok jellemzik. De ők voltak azok is, akik karácsonykor a lőrinci piac területén osztrák mintára vásár megszervezésével kedveskedtek az itt élőknek.