Hagyományos "Szomszédoló parti"

Írta:  2011.06.26.
Nem véletlenül mondták régen, hogy egy jó szomszéd többet ér, mint a távolban élő rokon. S, hogy a Reviczky Gyula utcában lakók jó szomszédokká váltak, azt az is bizonyítja, hogy immár második éve rendeztek „Szomszédoló partit” június utolsó szombatján.
 
Régebben a kertes házakban lakók – hasonlóan a falun élőkkel –, ismerték egymást, a szomszédok gyakran összejártak. Ma már az elmagányosodás jellemző ezekre a lakóközösségekre is. Nemcsak az egy utcában lakók, de gyakran még a közvetlen szomszédok sem ismerik egymást. Évtizedek telnek el úgy, hogy egymás nevét sem ismerik az emberek… Pedig egymás üdvözlése, egy mosoly, néhány jó szó áldásos hatású lehet…
Ezek a gondolatok vezérelték a Reviczky Gyula utcában lakó Verla Pétert is, amikor tavaly elhatározta, hogy szűkebb környezetében ez másképp lesz.
A „Szomszédoló parti” lényege, hogy ne csak látásból ismerjük a lakótársainkat, hanem közeledjünk egymáshoz és törődjünk a körülöttünk élőkkel – mondta. – A rendezvény alkalmat teremtett arra, hogy ugyanazon a környéken élő emberek találkozzanak szomszédjaikkal, baráti kapcsolatot építsenek.

Megtörték a névtelenséget, a magányt
A múlt évben olyan jól sikerült a program, hogy elhatározták; ebből hagyományt teremtenek, és minden év június utolsó szombatján közösen szórakoznak az utcapartin. Az idén is – önkormányzati engedéllyel – lezárták a gépjárműforgalom elől a Mátyás király és Hunyadi László utcát a Reviczky Gyula utca felől, hogy biztonságos legyen a rendezvény.
A lakók örömmel készültek a közös programra, mindenki hozott magával enni- és innivalót. Verla Péter idén is megvendégelte lakótársait gulyáslevessel, amit kint az utcán, a bográcsban főzött meg.
De nemcsak „terülj, terülj asztalkám” volt, hanem szólt a zene, és remek volt a hangulat.
Linder József énekelt, szintetizátoron és harmonikán játszott. „1957-től itt lakom, mindenkit ismerek, mindenkivel köszönőviszonyban vagyok az utcában. Korábban 25 évig másodállásban a vendéglátóiparban zenéltem. Először harmonikán játszottam, aztán a tanítóképzőben tanultam zongorázni, és áttértem a szintetizátorra. Azóta mindkét hangszeren játszom" - mesélte.
Fehér József villamosmérnök adta idén is a hangtechnikát. Ám, tavaly még az utcában lakott, azóta elköltözött. „A szívem visszahúzott. Amikor a volt szomszédok meghívtak a rendezvényre örömmel igen mondtam. Linder Józsival korábban gyakran zenéltünk együtt” - mondta.
Dobai Gyula, akit mindenki csak Rumcájsznak szólít, régóta lakik a Reviczky utcában.  "Amikor ide költöztünk, többnyire mindenkinek kicsi gyereke volt, és összejártak egymással a szomszédok. Nagyon jól érzem magam a partin. Jó a zene, megyek is táncolni" – mondta, és már ropta is…