Nálunk szentelték fel a kopt közösség első magyarországi templomát

Írta:  2011.08.22.
III. Shenouda, a kopt keresztény közösség vezetője augusztus 21-én felszentelte egyházának első magyarországi templomát a Szemeretelepen.

 

III. Shenouda, Alexandria pápája és Szent Márk evangélista Apostoli Katedrájának 117. patriarchája öt vezető püspökével együtt a kora reggeli órákban szentelte fel Magyarország első kopt ortodox templomát a kerületi Selmecbánya utcában. A szertartás több száz hívő jelenlétében, mintegy háromórás, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott az Istennek Szülője, Szentséges Szűz Mária és Mihály Arkangyal Kopt Ortodox Templomban, amely zsúfolásig tele volt.
A templomba csak fémdetektoros kapun áthaladva, többszöri ellenőrzés után lehetett bejutni, de csak azoknak, akik több órával korábban érkeztek. Így legalább kétszázan nem  fértek be, ők a templomkertben, kivetítőn követhették a főoltár előtt zajló ceremóniát. Akiknek még itt sem jutott hely, az utcán hallgatták a kihangosított szertartást.
A kopt pápa az arab és kopt nyelven zajló liturgia során imádkozott, majd felszentelte a templom mindhárom oltárát, annak terítőket és szent edényeit, valamint az ikonokat és festményeket.
A vallási közösség papjának, Yussef atyának III. Shenouda a templomszentelés alkalmából díszrangot adott, valamint egy Szűz Máriát ábrázoló ikont ajándékozott a templomnak, továbbá oklevelet és emlékérmet az egyházi közösség több tagjának.
A jeles eseményen a kormányt Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára képviselte.
A templom papja rövid beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az ország első kopt templomának a létrehozásához, és Isten kegyelmét kérte az igaz szolgálatra.

Eddig is a vallást szolgálta
Magyarországon az első kopt ortodox templom épült a pestszentlőrinci Szemeretelepen. Korábban református templom állt ennek a helyén, de miután az már kicsinek bizonyult, a presbitérium döntött a régi templom eladásáról, amit három évvel ezelőtt az egyházmegyei elnökség jóváhagyott.

 Líbiától Pestszentlőrincig
A Kopt Ortodox Egyház, Szent Márk apostol tanításaira épült. Márk apostol líbiai származású volt. Alexandriában tanult, majd Palesztinában való tartózkodása idején csatlakozott Jézushoz.

Egyiptomban sokan vannak
Egyiptomban a lakosság száma jelenleg 85 millió, ebből 15 millió kopt keresztény. A jelenlegi Szent Márk Apostoli Egyház Pátriárkája III. Shenouda, aki sorrendben a 117. egyházi vezető Szent Márktól kezdve. Egyiptomban több mint 2000 templom szolgálja a hívőket.

A kopt egyház Magyarországon

Magyarországon az itt élő koptok is kérték egyházuk fejét, hogy küldjön szolgálatukra egy lelkipásztort. III. Shenouda 2000-től évente három alkalommal (Karácsony, Húsvét, Nagyboldogasszony) ellátta a magyarországi kopt közösséget szolgáló atyával. A Magyarországi Katolikus Egyház engedélyével a IX. kerületi, Szent Péterről elnevezett római katolikus templomot ajánlotta fel misékre és szertartásokra. 2004. nyarán III. Shenouda kopt pápa kinevezte Yussef Khalil atyát állandó magyarországi szolgálatra. A nálunk elő arab keresztények csatlakoztak az egyházhoz, mivel a liturgia nyelve arab, illetve kopt.
Az egyház 2002-ben alapítványt hozott létre Magyarországon, hogy hivatalos formában is közreműködhessen a hívők szolgálatában. A kereszténység a kopt kisgyermekeknek illetve a nagykorú, kopt hitre áttérőknek teljes merítéssel történik, az erősítés (konfirmáció) pedig a merhün (Holy Myron-Holy chrism) szentséggel zajlik.