Üszőből paprikás?

Írta:  2011.09.13.
Gömör és Kárpátalja után a Délvidék kultúráját, történelmét és ízeit mutatja be az Üde Színfolt Egyesület következő tematikus estje. Ami a léleknek és a gyomornak kell – két csapást egy estén.
A határon túli területek történelmének, kultúrájának mélyebb megismerése volt a cél, amikor az Üde Színfolt Egyesület tavaly elindította a Tartozunk – Összetartozunk című tematikus estsorozatot a Polgárok Házában. Eddig a felvidéki Gömör és Kárpátalja mutatkozott be, mindkettő autentikus képviselők segítségével, hiszen a teltházas estékre képző- és iparművészek hozták el munkáikat, irodalmárok, zenészek mutatták be verseiket, dalaikat, előadóművészek léptek fel, miközben mindig volt lehetőség arra, hogy a közönség az adott régió, tájegység ételeivel, sőt italaival is megismerkedhessen.
Ezen a nyáron az egyesület tagjai úgy döntöttek, személyesen is szeretnék felkeresni azokat a tájakat, közösségeket, amelyeket közvetítők útján itthon megismerhettek, ezért – sikeres – ötnapos kirándulást szerveztek Kárpátaljára.
A sorozat szeptember 17-én folytatódik, amikor a Délvidék mutatkozik be a Polgárok Háza érdeklődő közönsége előtt.
− A fellépők Gombosról érkeznek. Az ottani gyerekek műsora mellett a vidék hagyományait bemutató népművészeti kiállítás, vajdasági fényképek, Molnár Ilona selyemképei segítenek a vidék megismerésében. Az est végén gombosi üszőpaprikással várja a rendező Üde Színfolt Kulturális Egyesület a kedves vendégeit – tájékoztatott Somlai Zsuzsa, az egyesület elnöke.