100 éves a Kossuth téri gyülekezet

Írta:  2011.09.14.
Idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját a Kossuth téri református gyülekezet. A centenáriumi év kapcsán már a nyár elején is rendeztek programokat, amelyek az elkövetkező időszakban folytatódnak.
A tavasz végén, június első hetében Takaró Károly nyugalmazott tábori püspök volt a gyülekezet vendége, aki ,,Élni akarsz? Higgy Istenben!” címmel tartott evangelizációs sorozatot, amelynek keretében – mondhatni, előszóként – Széplaki György tartott előadásokat. A lehető legjobb választás volt az ő személye, hiszen ki tudhatna többet az itt élő reformátusok élettörténetéről, mint a gyülekezet történetét bemutató alapos mű, az Isten oltalmazó kezében című könyv szerzője?

Orgonazene és ,,idegenvezetés”

– Emlékezetes, szívet-lelket melengető nap volt június 18-a is, amikor a Budapest-Déli Református Egyházmegye lelkipásztorai, továbbá más felekezetek képviselői és meghívott vendégek voltak közöttünk a hálaadó istentiszteleten – mondta Papp Tibor, a Kossuth téri templom lelkésze. – Igyekeztünk változatos programokkal várni őket. A templomunk kertjét megtöltő vendégeket rézfúvós zenekar és kórus szórakoztatta, és szeretetvendégséggel is igyekeztünk az érkezők kedvében járni. A kéréseink meghallgattattak, így még a vihar is elkerült minket.
Az ünnepségsorozatnak még nincs vége, az őszi hónapokban folytatódik. Szeptember 18-án, a kulturális örökség napján a délelőtti istentiszteletet követően Süle Ágnes művészettörténész mutatja be a templomot, s mondja el annak történetét az érdeklődőknek. Az ő szakavatott ,,idegenvezetésével” orgonazenét is hallgathatnak a látogatók, s ezen a napon egy ifjú pár is örök hűséget esküszik egymásnak az oltár előtt, tovább emelve a centenáriumi év lelki gazdagságát.

Ünnepi istentisztelet

– Október utolsó hetében ismét evangelizációs sorozatot tartunk, amely előtt újfent elhangzanak a gyülekezet történetét bemutató előadások. A reformáció évfordulójához kapcsolódóan október 30-án ünnepi istentisztelettel fejeződik be a jubileumi megemlékezés és ünnepségsorozat – mutatott előre az őszi programokra Papp Tibor.