Milliók gazdagodtak hitben és lélekben

Írta:  2011.09.14.
Százezrekkel, milliókkal élhetett át lélektisztító napokat Gödölle Márton, a pestszentimrei római katolikus templom plébánosa. Az atya részt vehetett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, amelynek az idén Madrid adott otthont.
Bár ez már a harmadik világtalálkozó volt Márton atya életében, mégis élményekkel gazdagodva mesélt az augusztus harmadik hetében, 16. és 21. között megrendezett találkozóról, amely a világ szinte teljes katolikus ifjúságát megszólította, megmozdította.

Kilométerekre – mégis közel

– Nigériától Dél-Koreán és Mexikón át Új-Zélandig valamennyi földrészről érkeztek fiatalok, hogy együtt ünnepeljenek, hogy megerősítsék a hitüket, hogy együtt imádkozva és örülve töltsenek el néhány napot. A találkozó spanyol szervezői előtt kalapot kell emelni, hiszen azon a héten, bár pontos adatot nem tudok, csaknem kétmillió lélekkel volt több Madridban, mint egyébként. Erről írt az összes lap. Szinte zökkenő és fennakadás nélkül bonyolították le a programokat, különös tekintettel arra a rendezvényre, amelyen jelen volt a szentatya, XVI. Benedek is – mondta Márton atya.
Beszámolt arról is, hogy a Madrid egyik repülőterén és annak környékén megrendezett közös virrasztáson, valamint a másnapi pápai szentmisén olyan sokan voltak, hogy a legtávolabb lévők csak kivetítőkről, mintegy három kilométerről követhették a pápai szentmisét.

Benedetto, Benedetto…

A televízió híradásai félelmetes képeket közöltek erről a napról, bemutatva, hogy mekkora vihar tombolt a helyszínen.
– Tény, hogy nagy vihar volt, zuhogott az eső, villámlott, dörgött, de senkiben sem merült fel, hogy féljen... Együtt voltunk, szó szerint közel egymáshoz, a fiataloknak eszébe sem jutott, hogy baj lehet. Akár jelképesnek is nevezhetem ezt, mert ahogyan az egész világtalálkozó során, akkor is, ott is, az egység, a hit ereje jellemezte az együttlétet. A szentatya egy darabig velünk virrasztott, majd másnap újra megjelent a fiatalok között, s az ünnepi szentmisét celebrálta.
II. János Pál után nehéz népszerűnek lenni, közel kerülni a fiatalokhoz, hisz a lengyelek azóta boldoggá avatott pápája idősen, betegen is tökéletesen értette az ifjak nyelvét.
Márton atya elmondta, hogy Benedek pápát is a szívükbe zárták a fiatalok:
– Nem gondoltam volna, hogy a szentatya ennyire népszerű az ifjak körében. A városban vonuló fiatalok csoportjai spontán módon éltették őt. Zenéjükben, dalaikban is gyakran elhangzott a neve. Tény, hogy II. János Pálnak hihetetlen karizmája volt a fiatalok körében is, de Benedek pápa is sokat tett és tesz azért, hogy meglelje az összhangot velük. A mondataik arról árulkodtak, hogy őt is tisztelik, szeretik és megbecsülik.

Pizza is, lelki táplálék is

Aki nem volt ott a madridi világtalálkozón, az nehezen tudja elképzelni, hogy „mit tudtak csinálni” a szervezők ekkora tömeggel. Kétmillió ember több mint Budapest teljes lakossága...
Márton atya elmondta, hogy tornatermekben, iskolákban, sportcsarnokokban biztosítottak szállást a zarándokok számára, az étkezésüket pedig a lehető legpraktikusabban oldották meg:
– Minden résztvevőnek étkezési jegyeket adtak, amelyeket a kijelölt éttermekben, pizzázókban használhattak fel, de bizonyára fellendült a többi vendéglátóhely forgalma is. Nem lehetett úgy közlekedni Madrid utcáin, hogy ne találkozzon az ember lépten-nyomon vidám, éneklő, egymást őszintén szerető fiatalokkal, akik különböző földrészekről érkeztek. Itt tökéletes volt a béke, s felemelő az, ahogyan ezek az emberek a hitüket ünnepelték. E napok erejéből sokan, sokáig meríthetnek lelki táplálékot.

Két év múlva Brazília lesz a házigazda
A következő világtalálkozót két év múlva, 2013-ban tartják, Rio de Janeiróban. Felvetődött a 2014-es dátum is, ezt azonban elvetették, mert abban az esztendőben egy másik „szent ügynek” is a gazdája lesz a dél-amerikai ország. Ott rendezik ugyanis a labdarúgó-világbajnokságot, ezért a szervezők úgy vélték, hogy világléptékű, hatalmas tömeget megmozgató eseményből elég évente egy is…
Ez érthető, de bizonyára jól megfért volna egymás mellett a hit, a szeretet és a futball-labda…

Tudta-e, hogy…
…II. János Pál gondolata alapján az első Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót 1984-ben Rómában tartották?
…az a Megváltás Szentéve volt?
…az idei volt a katolikus fiatalok 26. világtalálkozója?

Hazahozta a mosolyt, az örömöt
Gödölle atyán túl két szentimrei lány is elutazhatott a madridi találkozóra. Az élmény Turcsányi Krisztinának és Mervay Annának adatott meg. Közülük az utóbbit kérdeztük a spanyolországi élményeiről.
– Minden pillanatát élveztem, még a metrózást is. Amikor az utasok a pólónkról leolvasták, hogy külföldiek vagyunk, s a világtalálkozóra érkeztünk, nemhogy hátrébb húzódtak volna, sokkal inkább mosoly jelent meg az arcukon, ami sajnos idehaza egyre ritkább… Őszinte örömmel és kíváncsisággal tekintettek ránk, néhányan szóba is elegyedtek velünk. Tudom, nem nagy dolog, de ez a nyitottság az összes napra és programra jellemző volt. Amikor a pápa szentmiséje előtti éjszakán közösen virrasztottunk, valóban hatalmas vihar csapott le ránk. Mindenki fedelet próbált találni a feje fölé, de valahogy ez is könnyedén, mosolyogva történt. A lelki épülésen túl az öröm és a mosoly volt az, ami körbevette, meghatározta a madridi napjainkat. Igyekeztem feltöltődni, s remélem, marad belőle itthonra is, a hétköznapokra – idézte fel az élményeket Mervay Anna.