Jövő őszig elkészülhet a reformátusok új otthona

Írta:  2011.09.29.
Kilenc hónapja épül a szemeretelepi reformátusok új temploma. Sikerült megoldani a felmerülő problémákat, jövő ősszel beköltözhetnek a hívek.
– Mi sok mindent legyőztünk az elmúlt időszakban, s ennek az lett az eredménye, hogy napról napra közelebb kerülünk a célunkhoz. Ez pedig felemelő, erőt adó érzés – mondja Kiss László, a Szemeretelepi Református Egyházközség lelkésze arra célozva, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcában épülő templom felhúzása az elmúlt kilenc hónapban sok problémát vetett fel. Szavaiból azonban az is kisejlik, hogy ezeket sikerült sorra megoldani.

Kitartanak a hívek


Jövő őszre kész lehet
A munkálatokat nem is oly régen, a múlt év nyarán kezdték meg, s ennek a tükrében még elégedettebben beszél a lelkész:
– Ha ezt is számba veszem, akkor kifejezetten boldog vagyok. A templom tető alatt van, s a belső munkák nagyobbik részével végeztünk. Bár messze még a kész állapot, ha minden úgy halad, ahogy elterveztük, hamarosan maradéktalanul boldogok lehetünk. A gyülekezetünk tagjai már érzékelhetik a fényt az alagút végén. Ha továbbra is minden az elképzeléseink szerint folytatódik, akkor jövőre – 2012 nyarán vagy őszén – ünnepi istentiszteletet tarthatunk az új templomban.
Kiss László örömmel mondja, hogy a hívek számán nem érződik, hogy a szemeretelepiek átmenetileg templom nélkül maradtak.
– Csak az elismerés hangján szólhatok a gyülekezetről. Átmeneti helyen, egy kis helyiségben tartjuk a miséket, de egyetlen emberrel sem fogyatkoztunk meg. Kitartanak, ők is akarják látni és tudni a templomépítés végét, s közösen örülni annak.


Számos  a segítség


Egy-egy építkezés, azon túl, hogy szervezettséget követel meg, sok pénzbe is kerül. Milliókról van szó, s ezt elő kell teremteni, bár ahogy mondani szokták, a jó szándékra mindig jut…
– Sokan segítettek a forintjaikkal. Az egyházközségünktől 40 milliót kaptunk, ezenkívül eladtuk a tulajdonunkat képező, de már nem használt templomunkat. A kopt keresztény egyház vette meg 25 millióért. Az önkormányzat csaknem hárommillióval, a Kulturális Minisztérium pedig öttel segített. Külföldről, Németországból is jött segítség. Onnan, egy segélyalapítványon keresztül, ötmillióval gazdagodtunk, és volt egy tagunk, aki a végrendeletében a háza értékének a felét, vagyis 11 millió forintot adományozott nekünk.
Kiss László pontos számot nem tud mondani, mert még nem lehet, de elárulja, hogy a vége hozzávetőleg 180 millió lesz. A gyülekezet azonban már most, a munkálatok közben is gondol arra, hogy mi lesz a távolabbi jövőben. A parókia területén kialakítanak egy urnatemetőt, ahol kétezer nyughely lesz, s ebből bevételhez jutnak majd.

Video a templom alapkőletételéről: