Értéket és tudást teremtenek

Írta:  2011.10.04.
Uniós pályázaton nyert jelentős összeget a szentimrei reformátusok alapítványa. Az összegből iskolásokat támogatnak.
A vasárnap délelőtti istentisztelet után nem indultak haza a hívek, mert tudták, olyan ünnepségre kerül sor a templomukban, amely a jövőnek szól, amely a jövő generációjának, a gyerekeknek ad lehetőséget, kitörési pontot.

„Kalandos” pályázat

Orbán Kálmán lelkipásztor meghatottan, szép szavakkal köszönte meg azt a lehetőséget, amelyhez három általános iskola – közte egy vidéki – s két óvoda jutott.
– A pályázat kínálta lehetőségekkel egy éven át értékeket adunk a gyerekeknek – mondta többek között Orbán Kálmán.
A részletek megismerése után egyértelművé vált e mondat valósága.
Őt a kerület alpolgármestere, Csomó Tamás követte, aki kifejtette, hogy a diákok ne csak otthon, az iskolában, az óvodában ismerkedjenek meg a jóval, hanem az életben is minél gyakrabban találkozzanak azzal, ami előrébb viszi, s gazdagabbá teszi őket. Az elnyert pályázat pedig pontosan erre nyújt kiváló lehetőséget Az alpolgármester dicsérően szólt a projektmenedzserről, aki pontosan ő utána mondta el a gondolatait.
– Isten teremtett világát lehet megmutatni, ahhoz még közelebb kerülni a pályázat adta lehetőséggel – mondta Ráczné Balogh Sarolta, aki elárulta azt is, hogy nem ment minden zökkenőmentesen, amíg ki nem derült, hogy sikeresen pályáztak. Az első, 2010 tavaszán beadott pályázatukat augusztusban elutasították, s végül csak az idén márciusban kaptak értesítést arról, hogy sikerrel jártak.
– Utólag már azt mondom, nem baj, így még jobban tudtunk örülni – mondta a hölgy, aki beszámolt arról is, hogy az idén szeptemberben kezdődött EU-s pályázat programjai már megkezdődtek, s ennek keretében több óvodás csoport vehetett részt szüreten, amit a mai napig is emlegetnek a gyerekek, hiszen ilyen élményben közülük csak keveseknek volt része korábban.

A pünkösdölőtől a skanzenig

A programok végeláthatatlan sora követi egymást, egészen 2012. augusztusáig. Az iskolásoknak lesz nap az ép test, az ép lélek építésére, megrendezik a népmese napját, akárcsak Luca napját, december 13-án. Rendhagyó könyvtári órán is részt vehetnek a diákok, s lesz farsangi, virágvasárnapi program, miként pünkösdölő is. Nem feledkeztek meg a pályázati kínálat összeállítói arról sem, hogy múzeumi programot is biztosítsanak a diákoknak. Az óvodásokat többek között Levente Péter látogatja meg, s örülhetnek a kicsik a Kalapos együttes muzsikájának is. Megemlékeznek a Föld Napjáról, s ellátogatnak a szentendrei skanzenbe is.
Egyszóval: olyan bőséges, színes, akár a felnőttek számára is csábító a kínálat, hogy óhatatlanul is az juthatott az ember eszébe: de kár, hogy már régen nem oskolás korú…

Élni kell a lehetőséggel

Ráczné Balogh Sarolta után az ünnepség legboldogabb, legbüszkébb résztvevői kaptak szót. Az intézmények igazgatói, vezetői, akik egyöntetűen vallották: a pályázat elnyerése új lehetőséget nyit a diákjaik, az óvodásaik előtt. Olyant, amellyel kötelező élni. Valamennyien büszkén és szép reményekkel köszönték meg a lehetőséget. A Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola, a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola, a gyáli Bartók Béla Általános Iskola, valamint a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Óvoda és a Vackor Óvoda jutott lehetőséghez a pályázatnak köszönhetően.