Szépkorúak szép ünnepe

Írta:  2011.10.12.
Nagyszabású zenés gálával köszöntötték a szépkorúakat az Idősek Világnapja alkalmából a Lőrinci Sportcsarnokban.
Az öregkort sokszor magány, kiszolgáltatottság és passzivitás kíséri, de a kerület vezetősége fontosnak tartja a nyugdíjasokkal való törődést – nem véletlen, hogy az önkormányzat „idősbarát” hírében áll.
– Egyetlen közösség sem mondhat le idős polgárainak a tapasztalatairól, a hosszú évek során szerzett tudásukról. Ezért szeretném azt hinni, hogy a XVIII. kerület olyan közösség, ahol a nyugdíjasaink támaszt és bátorítást találnak, ahol az egyedül élők sem érzik magukat magányosnak, ahol a rászorulóknak mindig jut figyelem, törődés, meleg étel – ezekkel a szavakkal köszöntötte a sportcsarnokban megjelenő félezer nyugdíjast Csomó Tamás alpolgármester, hozzátéve:
– Az előttünk járó nemzedék bölcsessége és türelme egész évben velünk van, és kitartásukból, kiállásukból mindennapi munkánkhoz hitet és erőt meríthetünk.
A helyi önkormányzat és Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) jótékony célú műsoros rendezvénye a hosszú évek alatt szervesen összenőtt az Idősek Világnapjával. Kőfalvi Pál, a NYÉVE elnöke évről évre összefogja a kerületi nyugdíjasokat erre a napra, de közel a nyolcvanhoz ez már nem kis erőfeszítés számára.
– Ez alatt a három óra alatt egészen megfiatalodtam a sok szép daltól és vidámságtól – mondta a műsor végén Ivanics Ferenc nyugdíjas, aki évek óta egyetlen idősnapi programot sem hagy ki.
Jó volt nézni, hogy a szépkorúak milyen lelkesen tapsoltak a régi nagy slágerek és nóták után. Sokat együtt is énekeltek a művészekkel, akik egy kis melegséget varázsoltak a megfáradt lelkekbe és szívekbe.

Idősekben rejlő lehetőségek

A magyar EU-elnökség ideje alatt dolgozta ki, és hirdette meg az Európai Unió „Az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás európai évét”, aminek középpontjában éppen az áll, hogy egymásra irányítsa a különböző generációk figyelmét. A figyelemfelkeltésen túl cél az is, hogy a társadalom felismerje és elismerje az aktív idősekben rejlő lehetőségeket, így ösztönözve azok kiaknázását.