Bor, irodalom, vásár az ünnepi forgatagban

Írta:  2011.12.08.
Családi napra várja a kerületieket a Polgárok Háza december 10-én szombaton. A felnőttek egy kis tokaji bort is kóstolhatnak az esti irodalmi rendezvényen.

Adyból is lesz elég
Advent harmadik vasárnapja a katolikus liturgiában is a vidámságé, az örvendezésé afelett, hogy a várva várt ünnep hamarosan elérkezik. Vidám programokkal várja a családokat és minden érdeklődőt a Polgárok Háza is december 10-én egész nap. Ebbe az egyetlen szombatba egész sor, a közelgő karácsonyt idéző programot sikerült beszorítani.
Már reggel 9-kor megnyílik a vásár, ahol bőven válogathatunk a karácsonyi ajándéknak valók között. A standokra csupa hagyományos, a békebeli időket idéző, elsősorban kézműves termék kerül: fajáték, kerámia, könyv, varrott ajándéktárgyak, festett üvegek, könyvek. Árulnak mézet, lekvárt, kézi készítésű csokoládét, a Méhes-Mézes Kft gyümölcsszörpjeit, fűszerkeverékeit és a tokaj-hegyaljai Szent Benedek Pincészet kitűnő borait. Aki eddig nem gondoskodott róla, itt beszerzési áron vásárolhat szaloncukrot, sőt az udvaron fenyővásárt is tartanak.
A kulturális programok 10 órakor kézműves foglalkozásokkal kezdődnek, a gyöngyfűzés, szalmafigura és papírcsillag készítés, foltvarrás, és mézeskalács díszítés során alkalom nyílik a karácsonyfa-díszek elkészítésére. Déltől a Tébláb Táncegyüttes karácsonyi legendákat és szokásokat elevenít fel: Szent Miklós legendája után a Luca-napi szokásokat mutatják be, majd olyan betlehemes játékkal búcsúznak, amelynek a nézők is szereplői.
Az este a felnőtteké. Fusson, akinek nincs bora, avagy mit ivott Ady Endre, amikor a Fekete Zongorát írta? címmel Kerékgyártó György újságíró és Ady-rajongó (lapunk munkatársa) vidám irodalomtörténeti kalandozásra invitál a magyar költészet borospincéibe. Az előadás résztvevői kóstolót kapnak a tokaji Szent Benedek Pincészet kitűnő boraiból, sőt az előadás végén Dr. Farkas Géza tulajdonos bemutatja a borászat kínálatát, eredményeit. Az előadásra tehát csak a fülünket és az ízlelőbimbóinkat kell magunkkal hoznunk, de azokat mindenképpen.