Ó Jézus, elhoztam minden kincsemet...

Írta:  2011.12.23.
Karácsonyi hangversenyre telt meg a Szent Kereszt Plébánia, amely ünnepi díszbe öltözött. A szép dalok, művek és beszédek feldíszítették a lelkünket, szívünket. A lőrinci Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium hagyományos hangversenyén a kerület vezetői is részt vettek.
Csengő-bongó karácsony, Dicsőség mennyben az Istennek, Ave Maria, Kis karácsonyi ének, Zeng már az égi dal, Jézus és a gyermekek, Karácsonyi ének és még számos más gyönyörű dal csendült fel az Üllői úti templomban, ahol dr. Kerényi Lajos atya köszöntötte az iskola kórusait, a megjelent diákokat és szülőket: – Csodálatos ez az iskola, Isten áldja meg a tanárait és a tanulóit, máskor is tessenek eljönni.

Kicsinyek kórusa

Ezt követően Szlotta Judit előadóművész konferálta fel a zenészeket, a kórusokat. Bevezetésként a Kicsinyek kórusa adventi népénekeket adott elő Molnár Zsuzsanna tanárnő vezetésével, Reitmann Erika zongorakíséretével. A szépen, tisztán csengő hangú kórus méltán nyer az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyeken rendre arany minősítést. Legutóbb Molnár Zsuzsanna – akihez évente többször látogatnak japán vendégek tanítás-módszertani továbbképzésre – vehetett át karnagyi különdíjat a gregorián művek vezényléséért.
Az iskolában egyébként öt énekkar működik, s ezen a karácsonyi hangversenyen valamennyi bemutatkozott. A kicsinyeket a Vegyeskar követte, amely komoly átalakulásokon ment át az utóbbi időben. A 90-es évek végén, még Csík Miklós karnagy vezetésével, akinek nevét őrzi az énektanterem is. A felhangzó három kórusművet Kabdebó Sándor vezényelte, többek között Bárdos Lajos Karácsonyi bölcsődal című műve hangzott el.
Dévényi Cecília már több éve dolgozik hangképző tanárként az iskolában, most szólóban lépett fel, Verdi Ave Mariájával, majd a Vörösmarty gyermekkar a Csendes éjt adta elő. Az énekkar Zsákainé Papp Anita vezetésével az évek során egyre szebb eredményeket ér el. Legnagyobb sikerüket éppen idén aratták, amikor tavasszal a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen arany minősítést szereztek. A gyermekeket egy felnőttkórus, a Családi kórus követte. Erre igen büszke az iskola, mert nem volt könnyű összehozni egy együttest az itt tanuló gyerekek szüleiből és a már végzett tanulókból.
Végezetül a Leánykart hallhattuk, amelyet az igazgató, Járainé dr. Bődi Györgyi álmodott meg és hozott létre éppen húsz éve, és amely azóta az iskola reprezentatív együttesévé vált. A meghitt ünnepi hangversenyt az Egyesített kórus zárta Liszt Karácsonyi énekével.

A jóság forrása

Járainé dr. Bődi Györgyi a karácsonyi hangverseny végén ünnepi beszédében azt kérdezte: Mire van szükségünk nekünk, embereknek?
– Márai Sándor Karácsony című művében szépen ír erről: „Karácsony táján a Világosság angyala alászáll közénk: JÓSÁGOT keresni. Mi pedig egyszerre mind meggyújtjuk a karácsonyfa gyertyáit, hogy az Úristen – ha alátekint – fényt lásson a földön.” És megbocsássa a bennünk lévő jó miatt a bennünk lévő rosszat. Mi, a mai estén énekszóval vártuk a csodát. A csoda nem más, mint a mindenható szeretet. Hálánkat karácsonyi énekkel és szívből jövő jókívánsággal fejezzük ki – mondta az igazgatónő.

Áldott és meghitt karácsony

Az est fővédnöke, Ughy Attila polgármester is köszöntötte a részt vevőket:
– A szép adventi énekek, a karácsonyi dallamok, a gyönyörű zeneművek emléke mellett még egy dolgot biztosan hazaviszünk innen magunkkal: a karácsony megidézett, utánozhatatlan hangulatát. Ezt a zöld, piros, barna, csengettyűs hangulatot, aminek íze van, illata van, aromája van. Áldott és meghitt karácsonyt, olyan karácsonyt kívánok mindnyájuknak, amelyben nem a dobozok nagysága, hanem az izgalom határozza meg az ünnep jelentőségét. Olyan karácsonyt kívánok, amelyben a készülődés a legfontosabb, s egyidejűleg hirdeti a reményteljes jövő kezdetét. Ez a hangverseny a lehető legjobb felvezetője ennek a szép családi ünnepnek.