Így csinosodott a kerület

Írta:  2012.04.16.
Nem számított a borús idő: sokan jöttek, hogy kivegyék a részüket a kerületszépítési programból.

Gyülekező a munkaterületen
Az időjárás nem fogadta kegyeibe a kerület tisztaságáért tenni akarókat a Föld napja alkalmából április 14-én megtartott közterület takarítási akció során. Az eső fenyegetése ellenére azért minden helyszínen összejött egy-egy kis lelkes csapat, volt ahol öten-hatan, de volt ahol egy-két tucat amatőr környezetvédő szedte a szemetet, takarította a közvetlen lakókörnyezetet.
A Nefelejcs pihenőparkban, az úgynevezett Büdi-tó környékén Pásztor János és Kádár Tibor önkormányzati képviselők vezetésével mintegy 15 fős csapat takarított.
- Megtiszteltek minket a kerületi öko-aktivisták, illetve a Lakatos lakótelepért Egyesület tagjai és nagy örömömre a Szabad Alkotók Köréből is érkeztek segíteni szándékozó művészek – mondta Pásztor János. – Az időjárásra sem panaszkodhatunk, mert az eső nem esik és erre a munkára megfelelő ez a hűvösebb idő. A munkától fogunk kimelegedni.
A tó környékén a csapat fiatalabb tagjai vállalták a szemétszedést, ami annyival volt könnyebb munka a tavalyinál, amennyivel most kevesebb volt a szemét, de néhány zsákkal azért idén is összegyűlt. A tó partja mentén irtották a felnőttek az elburjánzott bokrokat és a tó széléről is sikerült jelentős mennyiségű hulladékot összegyűjteni. 

A szelektív gyűjtés most is fontos volt

Érdekes „lelet” is akadt, már a takarítás első perceiben. Az emberi ostobaság jellemző példája volt az a 10 kilós nejlonzsák, ami egyszerű virágföldet tartalmazott. Hogy kinek jut eszébe egy zsák fölöslegessé vált virágföldet behajítani egy tóba – rejtély, mint ahogy az is „érdekes” gondolkodásra vall, hogy miért egyszerűbb ez tenni, mint a földet – ha már végkép nem tudja az illető hova rakni - szétszórni az erdőben és a nejlont kidobni a kukába?
Az idei kerülettakarítás során 11 helyszínen szedték a szemetet az önkéntesek. Az összegyűjtött szemét jelentősebb része háztartási hulladék volt, aminek pedig az utcára kerülése egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Általánosságban elmondható, hogy a szelektív hulladékgyűjtő konténerek környékét mindenhol rendbe kellett tenniük a takarítóknak. A pestszentimrei vasútállomás közelében lévő ilyen hulladéklerakónál személyesen is megtapasztaltuk ennek az okát. Mivel a szelektív hulladéktárolókból kivett üvegeket és fémdobozokat értékesíteni lehet, a hajléktalanok, illetve a guberálók rendszeresen portyáznak erre és bizony elég nagy rendetlenséget hagynak maguk után. Monostori Attila, a vasútállomás környékén dolgozó szemétszedőket vezető Fidesz-aktivista elmondta, hogy a délelőtti munka során kétszer is vissza kellett térni a színes konténerekhez, újból összeszedni az ismételten szétdobált hulladékot. 

A művészek is besegítettek