SZAC-barátok találkozója

Írta:  2012.05.17.
Kék-fekete és zöld-fehér vérűek találkoztak a Lőrinci Sportcsarnokban, hogy baráti kört alakítsanak. A Fradinak már van ilyen, a SZAC-nak pedig lesz, a hivatalos alakuló ülést június 4-én tartják.
Muraközy Tibor egykori játékos, a SZAC tiszteletbeli elnöke, aki mindkét csapatban megfordult, köszöntőjében megemlítette: „Maradtam kék-fekete vérű, de a szívem csücskében zöld-fehér beütéssel.” Ez is a magyarázata annak, hogy a baráti kör megalakulásának előzetesére meghívták az FTC Baráti Kört. A jó hat évtizeddel ezelőtt az élvonalban játszó két együttest, bár nagy ellenfelek voltak – Lőrincen a hazaiak 7-3-ra győztek! –, mindig baráti szálak fűzték egymáshoz, ami a mai napig is tart.

Az eseményen megjelent többek között Rudas Ferenc és Fenyvesi Máté a Fradiból, akik nagyon dicsérték a „lelkes kis csapatot”, amelyben többek között olyan, később világhírűvé vált labdarúgó kergette a labdát, mint Deák Ferenc, aki négyszer köszönt be az említett mérkőzésen a ferencvárosi kapuba, és máig a góllövés „világrekordere” az egy bajnokságban elért 66, illetve 59 találatával. Özvegye is megtisztelte a baráti találkozót, amelyen egy élő legendát – Raduly Józsefet – is köszöntöttek 85. születésnapja alkalmából.
A neves labdarúgót és a megjelenteket Lévai István Zoltán alpolgármester is köszöntötte, aki megígérte: az önkormányzat továbbra is támogatni fogja a SZAC-ot, és a leendő baráti kört is biztosította a támogatásáról. Pintér Béla, az 1908 SZAC KSE elnöke pedig arról beszélt, hogy azért is szorgalmazzák a baráti kör létrejöttét, mert szeretnének az utánpótlás-nevelésben jeleskedni. Azt is fontosnak tartják, hogy a jövőben rendszeresen meghívják a nagy elődöket, hírességeket ehhez hasonló beszélgetésekre, hogy a fiatalok tisztában legyenek az egyesület múltjával, hagyományaival.