Déli szlávok kulturális napja

Írta:  2012.05.21.
A kerületi horvát, szerb és szlovén nemzetiségi önkormányzat a bolgár önkormányzattal közösen rendezte meg a Déli szlávok kulturális napját május 18-án a Bókay-kertben.
Amikor délszlávok napjának neveztem a rendezvényt, Kohut Gyula, a XVIII. kerületi önkormányzat referense kijavított, hogy azért déli szlávok és nem délszlávok napja, mert az utóbbi fogalomba csak a volt Jugoszláviához tartozó szerb, horvát, szlovén nemzetiség tartozik bele, a délibe viszont a bolgár is. A kerületünkben élő déli szláv nemzetiségek egyébként öt évvel ezelőtt ünnepeltek először közösen.
Kellemes, ínycsiklandozó illatok terjengtek a Bókay-kertben felállított sátrak környékén, ugyanis mind a négy nemzetiség a saját konyhája receptje szerint sütötte, főzte a finomabbnál finomabb falatokat, amelyekből bőven jutott kóstoló az egybegyűlteknek.
Az ebéd után jólesett egy kis beszélgetés, aztán jöhetett a műsor, amelyben fellépett a Zornica Hagyormányőrző Egyesület ének- és tánccsoportja, a Magyarországi Szlovének Szövetségének nyugdíjas tánccsoportja, a Magyarországi Szerb Színház ének- és tánccsoportja, valamint a Budapesti Horvát Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja.

A résztvevőket Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte. Elmesélte, hogy Ausztriából származik, és amikor hazalátogat, jó érzéssel tölti el, hogy vasárnap délelőtt a templom előtt népviseletbe öltözött gyerekek zenélnek, s a vidéki étterem nemzetiségi viseletbe öltözött emberekkel telik meg.
– Magyarországon van mit tanulnunk a nemzetiségektől: hogy a kultúra, a ruházat, a táncok, a hagyományok átörökítése nagyon fontos a teljes élethez – mondta a polgármester. Azután arról beszélt, hogy a déli szláv államok közül Bulgária és Szlovénia tagja az Európai Uniónak, 2013-ban előreláthatólag Horvátország is az lesz, Szerbia pedig közel áll ahhoz, hogy megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások. Nemsokára talán a déli szláv nemzetek is egy nagy nemzetként jelenhetnek meg az európai közösségen belül, és egy nagy családhoz tartozva élhetnek majd egymás kultúráját tisztelve.