Gyógyító mozdulatok

Írta:  2012.07.03.
A Nyúlcipő Konduktív Közhasznú Alapítvány munkatársai két hónapos csecsemőktől egészen 18 éves fiatalokig gyógyítanak mozgásterápiával.

Diszgráfia, magatartási problémák, felkészítés az iskolára, beszédfejlődési zavarok és csecsemőkori megkésett mozgásfejlődés – ezek a fő tevékenységi területei a kerületben működő Nyúlcipő Konduktív Közhasznú Alapítványnak. Két hónapos csecsemőktől egészen 18 éves fiatalokig gyógyítanak mozgásterápiával.
Az alapítványnál jelenleg csaknem száz gyermekkel foglalkoznak a konduktor-tanító szakemberek. Nemcsak kerületi lakosok érkeznek ide különböző problémákkal, hiszen az alapítvány négyéves fennállása óta egész Dél-Pesten ismertté vált a mozgászavarral, diszlexiával, diszgráfiával, hiperaktivitással küzdő gyerekek szüleinek körében.
– Elsősorban bölcsődékből, óvodákból és a védőnők révén kerülnek hozzánk a gyerekek, de gyakran a szülők veszik észre, hogy valami nem megfelelően működik a kicsinél. Ha a probléma idegrendszeri eredetű, annak számtalan jele lehet. Csecsemőkorban jellemző, hogy a baba nem szeret hason lenni, nem tartja a fejét, vagy nincs mozgásigénye, kimarad a fejlődésből egy-egy mozgásforma, például a kúszás vagy a mászás. Nagyobbaknál arra kell figyelni, ha nem rajzol, nem ül le játszani a gyerek, vagy magatartási problémái vannak, esetleg túlságosan visszahúzódó, félénk. Mi az alapozó terápiánkon és az Ayres-terápián lényegében azt csináljuk, hogy speciális tornagyakorlatokkal és eszközökkel visszavisszük a gyereket a csecsemőkori állapotba, ezáltal erősítjük az idegrendszerét – tájékoztatott Belina Katalin konduktor-tanító, rehabilitációs szakember.

Az alapozó terápiák mellett koordinációfejlesztő tornát, Pető András által fejlesztett konduktív pedagógiai foglalkozásokat, baba-mama tornát is tart az alapítvány. A játékos foglalkozásokon speciális gyakorlatok segítségével fejlesztik a legkisebbek mozgáskoordinációját, egyensúlyérzékelését, szem-kéz és szem-láb koordinációját, valamint a térérzékelésüket. Az alapítvány hosszú távú céljai közé tartozik egy speciális magánóvoda létesítése is.
– Jelenleg pályázatokból és az adók 1 százalékából tartjuk fönn magunkat, de ez nem fedezi a működésünket, így a szülőktől is kell pénzt kérnünk a foglalkozásokért. Hosszú távon mindenki számára elérhetővé szeretnénk tenni a programjainkat, hiszen a legfontosabb célunk a gyerekek egészsége – osztotta meg velünk Belina Katalin.