Az egyesület büszkesége a Liederschatz kórus

Írta:  2012.09.03.
A kerületi sváb közösség 804 felnőttet számlál, ami budapesti viszonylatban is kimagasló.
A lokálpatriotizmus sosem volt idegen a kerülettől, az itt élők összefogására és kisebb közösségek építésére szintén számos példát lehet hozni. Így van ez a sváb közösséggel is, amely a legutóbbi nemzetiségi önkormányzati választásokon 804 felnőttet számlált, ami budapesti viszonylatban is kimagasló.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Németszármazású Polgárainak Egyesülete 1997-ben alakult meg a Piros iskola tanárai és a gyermekeiket ide járató szülők kezdeményezésére, akik igyekeztek összefogni a kerületben élő német származású családokat, ápolni közös társadalmi, kulturális hagyományaikat.
– A rendszerváltozás előtti időszakban egy nemzetiséginek nem volt könnyű vállalnia önmagát. A 90-es években kibontakozó kulturális, társadalmi és gazdasági változások nyomán azonban megkezdődhetett a kisebbségi csoportok öntevékeny szerveződése. Mi a Piros iskolából – melynek neve akkor már Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola volt – szerveződtünk. A Német Kisebbségi Önkormányzat támogatásával 17 szülő alapította meg az egyesületet, amelyhez aztán tanárok is csatlakoztak – emlékezett vissza a kezdetekre Dedeó Anita elnök.

Klubnapoktól Rodingig

Az egyesület elsődleges célja a kerületi német kisebbség érdekeinek képviselete, a nemzetiségi óvodák és iskolák támogatása, valamint a sváb kisebbség összefogása különféle programok és rendezvények által.

– Állandó programunk a kéthavonta megrendezett klubnap, ahol az egyesületi kérdések megvitatása mellett előadásokat hallgatunk például a magyar–bajor közös múltról, hagyományokról, családfakutatásról. Néha egy-egy tagunk tart előadást, de kézműves foglalkozások is vannak a gyerekeknek. Minden évben megrendezzük a sváb bált, valamint évente szervezünk egy kirándulást. Igyekszünk sváb kötődésű helyekre ellátogatni, de jártunk már a bajorországi testvérváros Rodingban is, ahol a 2006-os fesztiválon a XVIII. kerületet részben mi képviseltük. Az egyesület tagjai készítették el a díszleteket, magyar italokat és pörköltet kóstoltattunk három napon keresztül a rodingi közönséggel. Idén a tanév végén immár második alkalommal vittünk kirándulni a két nemzetiségi iskola (a másik iskola a Táncsics – A szerk.) diákjai közül egy busznyi csapatot, részben jutalomként, részben hátrányos helyzetükre tekintettel. Ezt szeretnénk hagyománnyá tenni. A kirándulást anyagilag a Német Nemzetiségi Önkormányzat is támogatta – mondta az elnöknő.

A kórus

Az egyesület egyik büszkesége a 2007-ben alakult Liederschatz kórus, amely elsősorban magyarországi gyűjtésű sváb népdalokat és klasszikus német zeneszerzők műveit adja elő. A Liederschatz 2010-ben országos kórusminősítésen vett részt, ahol két kategóriában is kiválóan teljesített, „arany” és „dicséretes arany” fokozatú elismeréssel. A 21 tagból álló kórusnak fennállása óta több mint 50 fellépése volt. Legfőbb üzenetük az, hogy a zene szeretete összekapcsolja a magyar, a német, illetve általában a különböző nemzetiségű közösségeket.
– Elsősorban kerületi rendezvényeken, nemzetiségi kórustalálkozókon lépünk fel, valamint a havanna-lakótelepi Szent László-plébánián karácsonyi és húsvéti koncertet szoktunk rendezni vendégkórus részvételével. A marktoberdorfi férfikórus meghívására 2008-ban jártunk Bajorországban, majd 2010-ben Rodingban a „150 éves a tűzoltóság” rendezvényen vettünk részt. A legközelebbi fellépésünk október 12-én a Városháza dísztermében lesz, a kórus mellett a tervek szerint a Piros iskola tanulói is felvillantják a tehetségüket egy-egy színdarab, zenés-táncos műsor bemutatásával, hiszen innen indult el az egyesület. A Táncsics iskolát és az OVI német nemzetiségi óvodát is szeretnénk egy rövid bemutatkozás erejéig bevonni a műsorba. Ezenkívül a kórus nagy erőkkel készül a jövőre ismét esedékes kórusminősítésre – mesélte Nagyné dr. Szabó Zsuzsa, a kórus vezetője, aki mikrobiológus létére amatőr zenészként kiválóan vezeti a társaságot.