Igazi gasztronómiai fesztivál lett a Szeptemberi Kóstoló

Írta:  2012.09.09.
Valódi gasztro-fesztivál várta azokat, akik szeptember 8-án kilátogattak a Bókay-kertbe.

Nyári strandidő, vidámpark, koncertek, vásári bazárosok sokasága és egy valódi gasztro-fesztivál várta azokat, akik szeptember 8-án kilátogattak a Bókay-kertbe és akár egész nap, vagy csak 1-2 óráig a Szeptemberi Kóstolót választották szombati programnak.

Nemzetközi grillparti

A hagyományos pörköltfőző versenyen ismét több mint 70 bográcsban rotyogott a paprikás szaft, hol ízletes sertés és marhahúst, vagy szárnyast, illetve vadhúst rejtve. A hozzávalók sokfélesége már eleve a legnagyobb ínyencek orrának is fenséges illatokat garantált, de idén a szervezők rátettek még egy lapáttal. Bográcsozásban vélhetően verhetetlen a magyar amatőr és profi szakács, a hőségben a tűz melletti elfoglaltságot választók most halétel és grillezés kategóriában is megmutatták, hogy mit tudnak.
Nem meglepő, hogy halászlé és harcsapaprikás versengett egymással, lévén ezeket az ételeket valóban Magyarországon készítik a legjobban. A grillezés viszont idén nemzetközi versengéssé vált, köszönhetően annak, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre testvérvárosainak képviselői a két éven át tartó közös programsorozat záró konferenciáján nálunk vendégeskedve örömmel mutatták meg főzési tudományukat a Kóstoló főzőfalujában. 
A főzőverseny végeredménye

Pörkölt kategória
1. Pestszentlőrinci Pálinkások
2. Zöld Sorompó
3. Pestszentimrei SK
Halétel kategória
1. Városgazda IV. csapat
2. Városgazda I. csapat
3-3. Bp18, illetve Horváth Dániel
Grill kategória
1. Tusnádfürdő
2. San Nicola La Strada 
3. Dabrowa Tarnowska 

A grill kategóriában még így is magyar siker született, miután a zsűri a székelyföldi Tusnádfürdő csapatát látta a legjobbnak a faszénen készített finomságok terén. Ugyanakkor nem vallott szégyent az olasz San Nicola La Strada sem valódi helyi kolbászspecialitásával és a lengyel Dabrowa Tarnowska küldöttei is dobogós helyet érő kolbászt sütöttek. Természetesen nem maradhatott ki a kínálatból a klasszikus bajor kolbász a németországi rodingiak és a mediterrán grillezett zöldségek hada sem a bulgáriai Neszebár képviselőinek jóvoltából.


Vurstli és teltházas koncertek

A fesztivál a fiataloknak és a családoknak is számos színvonalas programot kínált. Nagy sikere volt a vidámparknak, a békebeli céllövölde és körhinta mellett kuriózumnak számított – és a kánikulában a gyerekek körében igen népszerűvolt az a hatalmas felfújható medence, amelyben a vízfelszínen lebegő óriás gömbökben lehetett volna a „vízen járni”, de inkább csak pörögni-forogni.
A három színpadon egymást érték a jobbnál jobb koncertélmények, az operettől, a dzsesszen át, Sub Bass Monster rajongói közötti rappeléséig vagy éppen Pintér Tibor és Janza Kata által előadott népszerű slágerekig.

Civilek a Szepteberi kóstolón.

Tavaly ilyen volt a Szeptemberi kóstoló.