Lelki betegek kreativitása

Írta:  2012.09.10.
Pszichiátrián kezelt betegek alkotásaiból nyílt különleges kiállítás a Kondorban.

A Dél-pesti kórházban kezelt pszichiátriai betegek immár negyedik alkalommal mutatkoztak be alkotásaikkal a Kondor Béla Művelődési Házban. Az ünnepélyes kiállítás-megnyitón dr. Horváth Szabolcs kandidátus, a Pszichiátriai Rehabilitációs Egyesület elnökségi tagja méltatta az osztály tevékenységét, Ralovich Zsolt, a Dél-pesti kórház főigazgatója elismerően értékelte az alkotásokat, közreműködött: Kubicsár László, a Havanna gitáriskola vezetője és tanítványai.
A kiállításon kerámia plasztikák, kaspók, vázák, faliképek, párnák, textilképek, ajándéktárgyak a természetben fellelhető anyagokból készült falidíszek, montázsok mellett művészi értéket is képviselő képek és rajzok sokasága mutatkozott be.
Dr. Kővári Edit osztályvezető főorvos (III. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály) évekig elszántan szállt síkra azért, hogy a betegeknek legyen alkotóhelyiségük a kórház területén.
– Az osztályunkon XXI. századi, magas színvonalú pszichiátriai rehabilitációs tevékenység zajlik, ami azt jelenti, hogy nem csupán biológiai kezelésben részesítjük a betegeket, hanem pszicho- és szocióterápiás foglalkozáson is részt vesznek. Ennek egyik része a foglalkozás-, a másik a művészetterápia
– mondta az osztályvezető főorvos. – A pszichiátriai rehabilitációs osztály 50 ágyas, és minden betegünk naponta részt vesz a programokon.

Dr. Kővári Edit elmondta, hogy a foglalkozás egyik értéke az, hogy az alkotás tartalommal tölti meg a pszichiátriai betegek életét, és hozzászoknak az értékteremtéshez. A terápiás folyamathoz hozzátartozik az is, hogy az alkotó betegek maguk is részt vesznek a kiállítás megnyitásán, és közvetlen visszajelzést kapnak tevékenységük sikeréről.
– A tárlaton sokféle munka látható, vannak köztük olyanok is, amelyeknek az értékét csak mi ismerjük, mint például a vitrinben bemutatott sárga maci, amelyet egy teljesen vak hölgy készített, de ez egyáltalán nem látszik meg az állatfigurán – mondta a főorvos.
– Sokfajta célja van a kiállításnak, amelyek közül az egyik az, hogy a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos általános előítéleteket csökkenteni tudjuk, a másik pedig az, hogy a Dél-pesti kórház presztizsét emeli az, hogy a régióban ilyen színvonalas pszichiátriai rehabilitációs osztály működik.