Zöldre van a rács is festve

Írta:  2012.09.11.
Önkéntesen festették le a megújult Kandó téri iskola kerítését a tanév kezdetén.
 Az új tanév kezdetére befejeződött a Kandó Téri Általános Iskola európai uniós támogatással megvalósított energetikai korszerűsítése. Az idei tanévet már egy kívül-belül megújult épületben kezdhették meg a diákok és tanáraik.
Ahhoz, hogy még szebb legyen az intézmény környezete, szeptember 9-én kicsik és nagyok ecsetet ragadtak, hogy „kizöldüljön” az iskola kerítése. (Nagyon sok folyóméter kerítés vár a megújulásra.) Először a Gyergyó utcai oldalon mázoltak szülők, pedagógusok, gyerekek, Magyar Márta, az iskola igazgatója, Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Dámsa József Lajos, a településrész önkormányzati képviselője.
– A Kandó Téri Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése című projekt záró programján jutott eszembe annak apropóján, hogy a Városgazda a Kandó tér felőli oldalán új kerítést épített, hogy a Gyergyó utcai és a Háromszék utcai kerítésszakaszt is fel kellene újítani – mondta Dámsa József Lajos. – Jelenleg a Gyergyó utcai munkálatokat végezzük, de egy későbbi időpontban az iskola Háromszéki utca felőli oldalán szervezünk festést.
Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy a Városgazda Zrt-től ugyanolyan árnyalatú zöld festéket kaptak, mint amilyen az iskola Halomi úti főbejárata felőli kerítés színe, így hamarosan egységes lesz az iskola kerítése.
Jó hír, hogy az EU-pályázattal párhuzamosan, a nyári karbantartási munkálatok részeként, a már évek óta nagyon rossz állapotban lévő kerítés Kandó tér felőli részét kicserélték a Városgazda munkatársai.
Banyár Lászlótól megtudtuk, hogy nem volt egyszerű dolga a műszaki divízió munkatársainak, mert az alapozás során hatalmas betontömböket találtak a földben, ugyanis valamikor építési törmeléket raktak le itt. – A társaság munkatársai nemcsak a régi kerítést cserélték ki, hanem új járdát is építettek a Gyergyó utcai szakaszon. Ha később lesz rá anyagi forrásunk, akkor a Háromszék utcában is megépítjük a járdát az iskola előtt – mondta a vezérigazgató. 
 Magyar Márta, a Kandó iskola igazgatónője a következőket mondta a kerítésfestés ötletéről:
– Az intézmény épületének uniós támogatásból megvalósuló felújítását követően az idei tanévet már kívül-belül megújult intézményben, szebb és korszerűbb környezetben kezdhettük meg. Ezért úgy gondoltuk, hogy a vasárnapi festéssel hozzájárulunk ahhoz, hogy egységes zöld színt kapjon a kerítés. Szerencsére az iskolának nagy a szülői támogatottsága, ha szükség van rá, szívesen jönnek segíteni.
A legközelebb szeptember 29-én, a pákozdi csata emléknapján szerveznek a szülőkkel együtt programot, amikor is az iskola udvarán nemzeti ételeket fognak főzni.
Orlai Bence 2/c osztályos diák is buzgón festett. Az édesanyja elárulta, hogy a szülői munkaközösség tagjaként értesült a programról, és elhozta a fiát is, mert a gyerekek szívesen mázolgatnak.