Innen Nyugat, onnan Kelet

Írta:  2012.09.16.
Az Üde Színfolt Egyesület Burgenlandot látja vendégül legközelebb.

Ezer csodával vár az osztrák tartomány

Tudja ön, kedves olvasó, mi az a Lajtabánság? Nagyjából Burgenland – ez a helyes válasz, amelyben a nagyjából szó nagyon fontos. Burgenland ugyanis még magyarországi területként közigazgatási szempontból soha nem volt egységes, kivéve az 1921 utáni időszakot, amikor az említett nevet kapta: addig Sopron, Vas és Moson vármegye részeiből állt össze.

Provincia és osztott terület

Burgenland volt római provincia, a Magyar Királyság része, Habsburg-terület és osztott tulajdonú vidék. A saint-germaini békeszerződés 1919-ben Ausztriához csatolta, az úgynevezett Rongyos Gárda fegyveres revíziókísérlete után azonban újabb tárgyalások következtek. Ma már tudjuk, hogy Sopron népszavazással maradt magyar terület, míg Burgenland nagyobb része mégis osztrák tartomány lett. A határvidék. Innen Nyugat, amelyre évtizedeken keresztül irigykedve tekintettünk, onnan Kelet.

A gömöri est tárogatószóval indult

− Burgenland az elcsatolt területek közül a legkevésbé őrzi magyar hagyományait, pedig gazdag kulturális emlékei – gondoljunk csak a kismartoni kastély történetére –, várai, zenei hagyományai, építészeti tradíciói ezer szállal kötődnek a magyar történelemhez, ezért magyar szemmel nagyon érdekesek – vallja Somlai Zsuzsa, az Üde Színfolt Egyesület elnöke, hozzátéve: − Régi vágyunk volt, hogy ezzel a régióval is megismerkedjünk közelebbről.

Tartozunk – Összetartozunk


Lévai István Zoltán és Jankovics Marcell az egyik esten
Az Üde Színfolt Egyesület tagjai még 2010 végén döntöttek úgy, hogy hosszabb kifutású kulturális programsorozatot szerveznek, amelynek célja a határon túli magyarlakta területek megismerése. A lőrinci civil szervezet egyszerű módszert választott célja eléréséhez: a Polgárok Házában kezdték el megszervezni azokat a tematikus esteket, amelyeken egy-egy régió történelmét, irodalmát, népművészetét, gasztronómiáját térképezik fel. Eddig Erdély, a Délvidék, Kárpátalja és a Felvidékről Gömör vidéke mutatkozott be. A tárgyalt területek legtöbbjét fel is keresték az egyesület tagjai.
− Erdéllyel kezdtük, a kerület testvérvárosába, Tusnádfürdőre jutottunk el először – mondta el Somlai Zsuzsa. – 2011 nyarán egy ötnapos kárpátaljai utat szerveztünk, amelyen mindent meg tudtunk nézni, ami az egykori keleti országrészben fontos és szép. Idén nyáron pedig egy fantasztikus utat jártunk végig Erdély és Szerbia határvidékén, valamint a Délvidéken. Emlékezetes út volt mindannyiunk számára.
A programsorozat szervezői a sokatmondó Tartozunk – Összetartozunk címmel foglalták össze a szándékukat.

Kultúra – borkultúra

A Tartozunk – Összetartozunk sorozatban fontos szerepet kapott a gasztronómia, különösképpen a borgasztronómia aratott tetszést a tagok körében. A bemutatkozó régiók követei örömmel adtak ízelítőt irodalmuk, dalaik és ételeik mellett finom italaikból is, az Üde Színfolt tagjai pedig a kirándulások alkalmával is szívesen ismerkedtek a helyi ízekkel.

Körösfő is bemutatkozott itt - ma már a kerület testvérvárosa

− Kézenfekvő tehát az ötlet, hogy elkezdjünk megismerkedni a borvidékekkel, borrégiókkal is. Kora ősszel Etyek környékére utazunk. Ezt a borvidéket a közelmúltban fedezte fel magának a szélesebb közönség, noha az itteni pincék is tekintélyes múltra tekintenek vissza. Bejárjuk Etyek vidékét, és természetesen lelátogatunk a pincékbe is. Ugyancsak ősszel teszünk eleget egy kedves borász házaspár korábbi meghívásának, és felkeressük a leghíresebb magyar borvidéket, Tokajhegyalját – árulta el Somlai Zsuzsa.