Fesztivál, ahova meghívták a csendet

Írta:  2012.09.21.
Kerületi fiatalok is ott voltak a Gemfest elnevezésű nagyszabású találkozón, amelyet a Fokoláre Mozgalom szervezett.

A tanévkezdés előtt, augusztus 31. és szeptember 2. között 12 ezer fiatal – köztük sok lőrinci és imrei – részvételével nagyszabású nemzetközi ifjúsági találkozót rendeztek Budapesten. A Fokoláre Mozgalom által szervezett Genfest fővédnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek volt.
A találkozó sokatmondó jelmondata – Építsünk hidakat! – nemcsak annak lényegét, hanem a mindennapjainkét is érzékeltette. Arra utal, hogy a tizen- és huszonéves fiatalok a különböző kultúrák közötti egységet szeretnék elősegíteni a vallási párbeszéddel.

Ha Isten létrehozta…

„Vajon egy katolikus lelkiségi mozgalom miért foglalkozik az egyetemes testvériség témakörével egy olyan világban, amelyet a globalizáció jellemez?” – tette fel a kérdést Erdő Péter, s meg is válaszolt rá: „A válasz a saját identitásunkban rejlik. Mindenkinek a saját kultúrájával kell részt vennie e globalizálódó világban, mert így tudjuk befolyásolni annak jellegét. Történelmi folyamatokban gondolkodva, lelkiismerettel. Értékelnünk kell a saját identitásunkat. Ha Isten létrehozta az emberek között a különbözőségeket, akkor ezt tiszteletben tartva kell előremozdítani az emberiséget átfogó egyesülési folyamatot.”

„Behozták” az öt földrészt

A Genfest zárónapján a sok ezer fiatal a Szent István-bazilika előtti téren gyűlt össze hálaadó szentmisére, amelyet Erdő Péter bíboros mutatott be Alberto Bottari de Castello apostoli nunciusnak és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagjának jelenlétében.
A bíboros kiemelte, hogy a hídépítéshez szilárd alapok kellenek, és tudnunk kell, hogy mi az a szakadék, amelyet át akarunk hidalni. Ismernünk kell a híd két oldalát, vagyis azokat a kultúrákat, amelyeket össze akarunk kötni. Ahogy fogalmazott, „az nem hídépítés, ha az egyik kultúra elnyomja a másikat”.

A szentmisén népviseletbe öltözött fiatalok szimbolikusan az oltárhoz vitték az öt földrészt. A különféle afrikai, ázsiai énekek ugyancsak kifejezték az egyház egyetemességét.

Irány Rio!

Pontosan déli 12 órakor az istentiszteletekről és a vallásközi találkozóról visszaérkező keresztény, zsidó, buddhista, hindu és muzulmán hívők, valamint a nem vallásos fiatalok részvételével egyperces csend töltötte be a bazilika előtti teret. Mindezt a békéért, a megbékélésért.
A szentmisét követően a Genfest budapesti résztvevőit meghívták a pápa által meghirdetett ifjúsági világtalálkozóra, amelyet 2013-ban Rio de Janeiróban tartanak.