Egyszerűbb és gyorsabb szolgáltatás a körzetekben

Írta:  2012.11.06.
A kerületi fogászati rendelők minden segítséget megadnak a problémák megelőzéséhez.
Mindennapi életünk szerves részét kell képeznie a szájhigiéniának, a rendszeres otthoni szájápolás mellett azonban félévente elengedhetetlen a szakorvos felkeresése. Dr. Soós Lajos, a Zsebők Zoltán Szakrendelő szájsebészetének főorvosa szerint fontos, hogy a szájápolás során ne csak a fogainkra, hanem az egész szájüregünkre fordítsunk figyelmet. Lehet, hogy a régóta nem múló sebek, hólyagok vagy daganatok egyszerűen gyógyíthatók, de komolyabb baj is állhat a hátterükben.

Átalakult ambulancia

A 1997/154 egészségügyi törvény előírása szerint az alapellátásban körzeteket kellett kialakítani. A fogászati rendelésben ez a háziorvosi körzetekhez hasonló körzetek létrehozását jelentette. E szerint a lakcíme alapján minden kerületi lakos valamelyik fogorvoshoz tartozik. Így a fogorvosok valamennyi, a saját körzetükhöz tartozó beteget kötelesek ellátni, ezért senki sem marad szolgáltatás nélkül.

Továbbá minden orvosnak van saját helyettese, ezért ha valamilyen okból nem rendel, sürgős esetekben is van kihez fordulni. A betegeknek lehetőségük van akár kerületen kívüli orvos választására is, amennyiben az orvos beleegyezik a kezelésbe, de az adott orvos saját körzetéhez tartozó betegek mindig elsőbbséget élveznek.

Az akut eset halaszthatatlan

Az alapellátáshoz a felnőtt, az ifjúsági és a gyermekfogászat tartozik, míg a szakellátáshoz a szájsebészet és a fogszabályozás. Az általános fogászati ellátáshoz nincs szükség beutalóra vagy előzetes bejelentkezésre. Az akut esetek azonnali ellátása kötelező, viszont a beteg által sürgősnek ítélt esetek nem biztos, hogy orvosi szempontból is akutnak minősülnek.
A betegek több módon is tájékozódhatnak arról, hogy melyik orvoshoz tartoznak. A www.18euszolg.hu honlapon lakcímük vagy a rendelő alapján is rákereshetnek erre, továbbá ugyanitt megtalálhatják az adott orvos rendelési idejét és a rendelő telefonszámát is. A Thököly úti Zsebők Zoltán Szakrendelőben a fogászati folyosón kifüggesztett táblán az utcanév alapján szintén megkereshető az ellátó fogorvos neve. Emellett az ott dolgozók helyben és telefonon egyaránt készségesen állnak az érdeklődök segítségére. 

Ingyenes fogszabályozás 

Emellett a gyerekek 14 éves korukig iskolák és óvodák szerint is be vannak osztva, és középiskolai tanulmányaik befejezéséig kötelező iskolai szűréseken is részt vesznek. A 14 és 18 év közötti fiatalok számára ifjúsági fogászati ellátás is elérhető 3 vegyes körzetben: a Dolgozó utcai, az Üllői úti és a Nemes utcai rendelőben.
Elérhető körzetek

A kerületben 5 helyszínen működik felnőtt fogászat: Üllői út 761., Vándor Sándor utca 1., Nemes utca 18–20., Dolgozó utca 12. és Thököly út 3.

A gyermekek fogászati ellátásával két helyen foglalkoznak: Pestszentlőrincen a Vándor Sándor utcai, Pestszentimrén pedig az Andy Endre utcai rendelőben.

 

Fontos megemlíteni továbbá a szájsebészetet, amelyet kizárólag XVIII. kerületi lakosok vehetnek igénybe, fogorvosi beutaló ellenében. Ennek rendelési ideje október 12-től megváltozott. A kedd és a csütörtök előjegyzés szerinti műtéti nap lett, vagyis kizárólag előre egyeztetett időpont alapján fogadnak betegeket. Ambuláns rendelés hétfő délután, valamint szerda és péntek délelőtt van.
A fogszabályozás évek óta nagy divatnak örvend. Kerületünkben a helyi és a pesterzsébeti lakosokat fogadják. Ez a szakellátás a 18. életév betöltéséig ingyenes, de beutalóköteles. Mivel igen sokan járnak fogszabályozásra, egy-két hónapos várólistára kell számítani.