Építeni kell és nem rombolni

Írta:  2013.02.17.
A Lions Klub empátiával, önzetlenül áll a segítségre szoruló embertársaink mellé.

A világ első Lions Klubja 1917-ben az Amerikai Egyesült Államokban alakult meg, az első világháború alatt megvakult vagy megromlott látású emberek megsegítésére, társadalmi integrációjuk támogatására. A klubok tevékenysége szerteágazó, minden rászoruló embernek igyekeznek segítséget nyújtani, de a vakok és gyengénlátók segítésére azóta is kiemelt figyelmet fordítanak. A támogatásra szoruló csoportoknak jótékonysági akciók keretében szerveznek gyűjtést. Napjainkban 202 országban 1,4 millió ember tagja valamelyik Lions Klubnak. A szervezethez bárki csatlakozhat, részt vehet a nyílt üléseken, sőt minimum 20 fő részvételével önálló klubot is alapíthat.

Morális kérdések

A klubok munkája önkéntes alapon zajlik, minden oroszlán készséggel fordítja idejét és energiáját a jó ügyek megsegítésére. A szervezet etikai kódexében fontos helyet foglal el a diszkriminációmentesség. Vallás- és ideológiamentes, így soraiban semminemű politizálásnak, kirekesztésnek vagy megkülönböztetésnek nincs helye. A tagok célja az, hogy minden embertársuk figyelmét a rászorulókra irányítsák, felhívják a figyelmet arra, hogy a nemes célok összefogással elérhetők. Jelszavuk: We serve! (Szolgálunk!) egy szóban foglalja össze a nemzetközi szinten egységes alapeszméket.

Kerületünk oroszlánjai

Ma csak Magyarországon 46 Lions Klub működik. Az első klub 1989-ben jött létre. Támogatják a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, a Vakok Állami Intézetét, és alapítói a debreceni Lions Szemészeti Intézetnek. A pestszentlőrinci klubot 1999-ben alakították meg, s munkáját jelenleg Gönczi Éva elnök asszony irányítja. A lőrinci szervezet két fő irányt jelölt ki magának. Az egyik a XVIII. kerületi Speciális Oktató és Fejlesztő Intézet (SOFI) pártfogása főként pénzadományokkal, eszközök vásárlásával és fejlesztésével, valamint programok szervezésével. Munkájuk során rendszeresen ingyenes szemvizsgálatot is szerveznek a SOFI-s gyerekeknek. A másik a Gyöngyvirág Gyermekotthon támogatása, nem elsősorban anyagilag, hanem a gyerekekkel való foglalkozással, a klub tagjainak aktív, családpótló jelenlétével.

Az elmúlt esztendőben számos célját valósította meg a kerületi klub. Programjai az év utolsó hónapjaiban megsokasodtak, hiszen az ünnepek közeledtével előtérbe került a jószolgálati munka. A Gyöngyvirág Gyermekotthon lakóinak hagyományos Mikulás-ünnepséget rendeztek a Zila Kávéházban. Izgalmas kirándulást tettek a gyerekekkel a Szemlő-hegyi-barlangba, és a mozdonyok világában zakatoltak a Vasúttörténeti Parkban. Advent idején a Delta Üzletház előtt hagyományosan teát és zsíros kenyeret osztottak, amit a SOFI tanulói által készített apró ajándékok tettek különlegessé.

A tarnaörsi projekt


Folytatni kívánják a tarnaörsi projektet, amelynek keretében az elmúlt évben a Heves megyei falu lakosait támogatták. A klubtagok eddig három alkalommal küldtek ruhaadományokat az ott élőknek. A helyi családsegítő szolgálattal együttműködve és a település polgármesteri hivatalának támogatásával megszervezték, hogy a tarnaörsi óvodásoknak ajándékot vigyen a Mikulás.

Kérjük, segítse adója 1%-ával a Lions Klub Pestszentlőrinc Egyesületet!
Egyéb pénzügyi támogatását munkánk segítéséhez a Pátria Takarékszövetkezet 65100118-11297020 számú számlájára utalhatja.
 

Szeretnék, ha a klub egyre több elkötelezett taggal bővülne, hogy az emberek jobban nyissanak a társaik felé, és az egymásra figyelés egész évben kitartson. Legyünk mindannyian a mesékhez hű bátor és igazi szívű oroszlánok!