Sándor bácsi rákapott a Facebookra

Írta:  2013.02.26.
Február végén megkezdődött a Nyudíjas Akadémia második évadja. Az előadásokhoz ezúttal ingyenes tanfolyamok kapcsolódnak.

A 84 éves Balogh Sándor bácsi kedvet kapott a fészbukozáshoz. Szeretett volna regisztrálni, de a rendszer állítólag azt írta ki, hogy túlkoros. Talán ezért van, hogy ezt a történetet nem maga Sándor bácsi, hanem Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola (ZSKF) intézetvezetője osztotta meg saját oldalán a nagyközönséggel.

A leglelkesebbek

És hogy miért foglalkoztat egy főiskolai tanárt egy pestszentlőrinci nyugdíjas és az internet viszonya? A válasz egyszerű: Jászberényi József a ZSKF Művelődéstudományi és Andragógiai Tanszékének vezetőjeként a fővárosban és környékén több helyen szervezett már nyugdíjas akadémiát, legutóbb itt, a XVIII. kerületben. Balogh Sándor pedig az akadémia egyik leglelkesebb hallgatója, aki történetesen a Facebookhoz is ezen a kurzuson kapott kedvet.
− Meg kell mondanom, hogy itt találkoztam a leglelkesebb szervezéssel. Fontos megemlítenem Port Tivadarnét, az ő fáradhatatlan munkájának köszönhető, hogy a polgármesteri hivatal ülésterme minden második szombaton dugig telt – mondta a szervező.

Akadémia újratölve

Tekintettel a sikerre, a főiskola és az akadémiát a kerületben is meghonosítani kívánó önkormányzat újabb sorozatot tervezett.

− A rendkívüli érdeklődést látva Ughy Attila polgármester azt kérte, hogy bővítsük az akadémia programját. Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy a tavaszi sorozat előadásai korábban, már 9 órakor elkezdődnek, majd az előadások és egy rövid szünet után, 11.30-tól négy külön teremben négy különböző tanfolyam lesz. A négy nagy témakör: civilizációtörténet, vallástörténet, környezetvédelem, továbbá indul egy kezdő angol tanfolyam is – árulta el Jászberényi József.
Az előadássorozat március 9-én veszi kezdetét a polgármesteri hivatal üléstermében, és továbbra is minden második szombaton várják az érdeklődőket. Az előadásokon szó lesz a városi kertekről, az időskori szexualitásról, a párkapcsolaton belüli erőszakról, az egészségturizmusról és más fontos témákról.
− Ki kell emelnünk, hogy az önkormányzat az előadásokat és a tanfolyamokat is ingyen kínálja az érdeklődőknek, ami nagy ritkaság – hangsúlyozta a szervező.