A Vörösmarty-leszármazott lőrinci iskolát támogat

Írta:  2013.03.06.
Dr. Vörösmarty Éva a texasi Plano városából jár haza, évente többször is.
Vörösmarty Mihály késői leszármazottjaként talán nem csoda, ha a hazafias költő nevét viselő iskolával kapcsolatban áll, de az Egyesült Államokból vajon hogyan bukkant éppen a lőrinci tanintézményre?

Szívügye lett az iskola

– A történet 1990-re nyúlik vissza, amikor december 1-jén, a költő születésnapján rendezett névfelvételi ceremónia a Vörösmarty család, azaz a szüleim beleegyezésével és jelenlétével történhetett meg – mesélte Vörösmarty Éva. – Azóta sajnos az édesapám már nem él, így szívügyemnek tekintem, hogy folytassam az ő munkáját, és változatlanul tartsam a kapcsolatot az iskolával, ahol mindig szeretettel fogadnak, és mindig jól érzem magam.

Dr Vörösmarty Éva

Vörösmarty Éva arról nem szívesen beszél, hogy mi mindent tett, tesz az iskoláért, ezért az általa tavaly megkapott „Gondoskodás az emberért” díj méltatásából idézünk: „Az eltelt évek során nagyfokú szociális érzékenységről, tenni akarásról, segítő szándékról tett tanúbizonyságot, és önzetlen személyiségével kivívta a tantestület, valamint a szülői közösség tiszteletét.”
A díjat egyébként a kerület szociális ellátásáért, a helyi lakosokért kiemelkedő tevékenységet végző személyek, illetve közösségek kitüntetésére alapították. Vörösmarty Éva az utóbbi két évtizedben folyamatosan tartja a kapcsolatot a lőrinci iskolával.

A hátrányos helyzetű gyermekekért

– A hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek sorsa foglalkoztat leginkább, ezért igyekszem támogatni azoknak a diákoknak az étkeztetését, tanítását, akik kicsúsztak a szociális hálóból – mondta.
Előfordult, hogy a szűkös anyagi helyzetben lévő tanulók nyelvvizsgadíját vagy az egyetemi előkészítő árát vállalta magára. Azt már Járainé dr. Bődi Györgyi iskolaigazgatótól tudtuk meg, hogy a Vörösmarty-rokon énekkaros lányok egyenruháját is kifizette. Vörösmarty Éva nagyon örül az iskola minden sikerének, mint például a gyermekkórus által 2012-ben a belgiumi nemzetközi kórusversenyen elért első helyezésének.

Szép Ilonka a kedvenc

– Nagyon szeretem a magyar zenét, és örülök, hogy az iskolában beérett az a munka, amellyel ezt a szép nemzetközi sikert elérték. A gyerekek ugyanis hónapokig készültek a rangos eseményre. A különféle irodalmi, szavalóversenyeken elért eredményeikre is büszke vagyok, mint Vörösmarty Mihály oldalági leszármazottja…

Járainé Bődi Györgyivel, a Vörösmarty Iskola igazgatójával

Vörösmarty Éva elárulta, hogy kedvence a költőtől a Szép Ilonka című költemény. Azt is elmondta, hogy Amerikában szívesen olvas a távoli rokontól verseket. Annak ellenére nyújtanak neki csodás élményt, hogy a nyelvezete számára már nagyon nehéz. Hazájára és a lőrinci Vörösmarty iskolára planói otthonából is sokat gondol, és ahogy teheti, újra jön Magyarországra, hogy eltöltsön néhány hónapot nálunk.