Nem csak melegednek, segítséget is kapnak

Írta:  2013.03.29.
A Tiszta Forrás Alapítvány hajléktalanok nappali ellátására szolgáló melegedőhelyének kialakítása 2012 végén fejeződött be a kerületben.
A történet 1992-ben kezdődött, amikor néhány magánszemély a hit erejével és közös összefogással megszabadult az alkoholfüggőségétől. Elhatározták, hogy másokon is segíteni fognak, és az evangéliumon alapuló önsegítő csoportot hoznak létre. A Tiszta Forrás Alapítvány 1997-ben nyitotta meg kapuit a szenvedélybetegek és a hajléktalanok előtt. Az alapítványt a Fővárosi Bíróság 2000-ben kiemelten közhasznúvá nyilvánította. Munkatársai mind elkötelezett munkát végeznek a közösségért, tagjaik közt lelkész, orvos, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, asszisztens és gondozó, valamint sok önkéntes található.

Az alapítvány XVIII. kerületi saját tulajdonú ingatlanán éjjeli menedékhelyet és nappali melegedőt hoztak létre a perifériára szorult embereknek, ám folyamatos kapacitáshiánnyal küszködtek. Elengedhetetlenné vált a pályázati úton történő fejlesztés.

Elhárított akadályok

A Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése című pályázati kiíráson az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Tiszta Forrás Alapítvány 90 százalékos (44,9 millió forintos) vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el az 50 millió forint összköltségű projekthez. A munkálatok során azonban a költségek jóval felülmúlták a pályázatban tervezettet. A feltörő talajvíz miatt súlyos műszaki problémák adódtak, s a többszöri határidő- és szerződésmódosítás, valamint kivitelezőváltás miatt a munkákat végül 2012. december 31-én fejezték be. Az Üllői út 375. szám alatt található ingatlant a használatbavételi és a működési engedély megszerzését követően nagy örömmel vették birtokba mind az alapítvány dolgozói, mind a rászorulók.

Az európai uniós támogatással lehetőség nyílt a nappali melegedő új épületben történő kialakítására, az alapítvány tevékenységének megfelelő színvonalon való végzésére. A melegedő működési engedélye 90 fő ellátására szól, de a téli krízisidőszakban 180–200 emberről is gondoskodtak.

Az alapítvány szolgáltatásai

A nappali melegedő hétköznap 8 órától 14 óráig tart nyitva. Téli időszakban (krízis idején) hétvégén, szombaton és vasárnap is. A létesítmény kizárólag 18. életévüket betöltött férfiakat és nőket fogad, érvényes ÁNTSZ-igazolás és fél évnél nem régebbi tüdőszűrőlelet bemutatásával.

Szolgáltatásaik: melegedési lehetőség, étkezés, tisztálkodás (amelyhez biztosítják a szükséges eszközöket: szappant, sampont, borotvát, törölközőt), mosási lehetőség (mosószert adnak). Egyéb szolgáltatásaik: postacím-létesítés, csomagmegőrzés, ruha- és élelmiszer-adomány. Szociális munkatársaik információnyújtással, lelki gondozással, ügyintézéssel (iratok beszerzése, szociális otthonban való elhelyezés, leszázalékolás, táppénz, segély igénylése) is segítik a rászorulókat. Az épület akadálymentesített.

Gyógyító konferenciák

Az alapítvány a nappali melegedő üzemeltetésén túl működteti az éjjeli menedékhelyet, utcai szociális ellátást végez, és ún. gyógyító konferenciákat szervez. Szolgáltatásai nemcsak a Budapest, hanem az ország egész területéről érkező fedélnélküliek és hajléktalan szenvedélybetegek számára elérhetők. Pestszentimrei és pestszentlőrinci teajáratukon hetente kétszer utcai ételosztással segítik a közterületen élő hajléktalanokat.