Emlékezés az örmény nép gyásznapjára

Írta:  2013.04.26.
Az örmény népirtásról emlékezett meg a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat az Ararát című film vetítésével április 24-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
Április 24-e az örmény népirtás, más szóval genocídium napja. Az első világháború idején, 1915-ben, e napon kezdődött a Török Birodalomban élő örmények szervezett és tudatos üldözése. – Néhány év leforgása alatt több mint másfél millió örményt gyilkoltak le, a megmaradt lakosokat pedig elűzték történelmi hazájukból, ahol őseikkel együtt több mint 25 századon keresztül éltek– mondta a film vetítése előtt Nazarjan Hamlet, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi önkormányzat elnöke. – E minden eszközzel elhallgatott események híre már az idő tájt bejárta a világot. Tudtak róla, beszéltek róla, mégis megismétlődhetett. Csak néhány évtized kellett, és kiderült, hogy a zsidó holokauszt főpróbája az örmény genocídium volt! Hitler nemcsak ötleteket kapott a törököktől az európai zsidóság kiirtására, hanem példát arra is, hogyan lehet egy népet következmények nélkül, büntetlenül megsemmisíteni. Az évforduló arra késztet bennünket, hogy ébren tartsuk ezt a közös nagy megemlékezést, és minden tőlünk telhetőt elkövethessünk, hogy hasonló szörnyűségek ne történhessenek.

Megemlékezés

Az örmény népirtás évfordulójáról a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat az Ararát című film vetítésével emlékezett meg. Nazarjan Hamlet érdekességként elmesélte, hogy az örmény genocídium elöl ugyanabból a faluból jutottak el a filmrendezőt játszó Charles Aznavour francia énekes, zeneszerző és színész szülei Franciaországba, Agárdy Gábor alias Arcalian Gabriel édesapja Székelyudvarhelyre menekült…

Az 1915-ös megrázó eseményeket az Ararát című film forgatásán keresztül ismerhettük meg, amelyben szerepeltek a holokauszt következményeit ma is viselő karakterek, mint az örmény származású forgatókönyvíró, művészettörténész, rendező, velük szemben pedig a török ősöktől származó színész…

A film története

Az Ararát történetében két család históriája keresztezi egymást. A két főszereplő a felnőttkor küszöbén toporgó Raffi és a nyugdíj előtt álló David. Raffi 35 mm-es filmtekercsekkel, DV-kazettákkal és egy rejtéllyel megrakodva érkezik vissza Kanadába. Vámvizsgálatra küldik. David, a vámtiszt, akinek Raffi az utolsó esete nyugdíjba vonulása előtt, azt gyanítja, hogy valamit rejteget a fiú. Raffi azt állítja, hogy a csomagban egy Torontóban leforgatandó film kiegészítő felvételei vannak. David azonban kideríti, hogy a film már elkészült, az 1915-ös örményországi mészárlásokról szól, és egy híres örmény rendező az alkotója. Akkor miért döntött úgy Raffi, hogy saját szakállára elutazik ősei hazájába? Kettejük találkozása kihallgatásnak indul, az igazság utáni kutatóút azonban a hazugságok, megcsalások, tagadások, tények és félelmek birodalmán, évtizedes emlékeken keresztül vezet. A filmet rendezte Atom Egoyan.