Nosztalgiavonattól a játszóházig

Írta:  2013.05.08.
Változatos programokat valósítanak meg azok a civil szervezetek, amelyek sikeresen pályáztak a Pestszentimre-városközpont megújítása keretében meghirdetett miniprojektek témakörében.
Változatos programokat valósítanak meg azok a civil szervezetek, amelyek sikeresen pályáztak a Pestszentimre-városközpont megújítása keretében meghirdetett miniprojektek témakörében. A legnagyobb rendezvény ezek közül mindenképpen a nosztalgiavonatozás lesz, de tehetséggondozó program és helytörténeti játszóház is támogatást nyert.

A Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság nosztalgiavonatozásra invitálja elsősorban az imreieket és a lőrincieket, de bárki csatlakozhat. A vonat a tervek szerint május 26-án 10 óra körül indul majd a Nyugati pályaudvarról, és mintegy 30 perc alatt ér ki Pestszentimrére.

Imrei képeslap

Az imrei állomáson fúvószenekar fogadja a beérkező szerelvényt, az állomás épületében pedig vasúttörténeti kiállítást lehet megtekinteni. Elsőnapos bélyegzéssel emléklapok, tárgyak is vásárolhatók.
– A Magyar Posta erre az alkalomra képeslapot jelentet meg, amelyen Pestszentimre nevezetességei láthatók. Ez már csak azért is említésre méltó, mert ez lesz az első posta által kiadott képeslap Imréről – mondta Pándy Tamás, a történeti társaság elnöke.


Helyi művészekkel

Mivel május 26. egyben a hősök napja és gyermeknap is, a program keretében a kerületi Hősök terén ünnepség lesz az első és második világháborús emlékműnél, a gyerekeket pedig ingyenes ugrálóvár és csúszda várja.
– A patika mögötti parkolóban bemutatkozik a rendőrség és a tűzoltóság, s lesz arcfestés is. A színpadon fellép többek között Maksa Zoltán humorista, Kökényessy Ági, a Madách Színház művésze, a Bitangok rockzenekar és a Perge Blues Band.

Helytörténeti játszóház

A Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület két sikeres pályázatot tudhat magáénak. Az egyik révén Pestszentimre kulturális örökségének feltérképezését valósíthatják meg, a másik egy általános iskolásoknak szánt helytörténeti játszóház létrehozását teszi lehetővé.

Ingyen is lehet utazni

– Fontos, hogy aki ingyen szeretne utazni, az április 30-án 17 órakor legyen a Sportkastélynál, ahol a XVIII. kerületi lakcímét igazolva átveheti az utazásra jogosító jegyét. Fontos tudni, hogy egy személy csak egy jegyet kaphat, tehát mások számára nem vehet át többet – mondta Pándy Tamás.
 

– Az egyesületnek imrei tagjai is vannak, továbbá korábban olyan kerületi programokat is támogattak, mint például a Grünvald Mária fémjelezte helytörténeti vetélkedő középiskolásoknak és felső tagozatosoknak – mondta a két nyertes miniprojektért felelős Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. – A kulturális örökség feltérképezése egy speciális kiállítást, illetve online felület létrehozását jelenti. Ennek során a pestszentimrei utcanevek, nevezetességek kerülnek fel egy Google-alkalmazásra, megfelelő kísérőszöveggel, „Ilyen volt – ilyen lett” képpárokkal. A szeptemberi interaktív kiállításon mindezt tabletek segítségével mutatjuk majd be.
Az első programhoz két helytörténeti játszóház – egy fél- és egy egész napos – is kapcsolódik (az időpontokat később véglegesítik), s az ott elkészítendő pestszentimrei makettek is a kiállítás részei lesznek. Az egész napos játszóházat kézműves foglalkozás és a Tébláb Művészeti Iskola közreműködésével táncház színesíti majd.

Dióvár Óvoda

A pályázaton szintén nyertes Dióvár Óvoda Alapítvány vizuális tehetséggondozó-felzárkóztató programot szervez, elsősorban Pestszentimrén élő és tanuló általános iskolás diákoknak.
Az Ady és Rákóczi Utcai Óvodák Gyermekeiért Óvodai Alapítvány szeptember 20-án autómentes világnapot tart a Zöld Liget óvodában, az egészséges életmód jegyében többek között futó- és bicikliversennyel. Akik gyalog, illetve alternatív közlekedési eszközzel viszik a gyermekeiket az oktatási-nevelési intézményekbe, belépőt kapnak az Alma együttes aznap délutáni koncertjére.