Nagyik a neten

Írta:  2013.05.09.
Legyünk együtt a világháló bálnái, és ússzunk az információ áradatával. Internethasználat és -tanfolyamok a Teleház Civil Sarokban a Havannán.
A ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesület nonprofit szervezetként a számítógépes és internetes kultúra széles körű elterjesztését tűzte ki célul maga elé. Különböző tevékenységek révén, közérthető módon szólítják meg a legkülönfélébb korosztályokat, hogy bemutassák: az internet nem egy szükséges rossz, és a használata nem is olyan bonyolult. Munkásságukkal segítik a tagokat a könnyebb érvényesülésben, és támogatják őket a hétköznapok során. A klub az online világból kiszakadva rendszeres és változatos programokat szervez a természetben is, arra törekedve, hogy a tagok megtalálják a harmóniát az életükben.

Első kattintás

Az egyesület 2001-ben alakult, és 2002-ben jegyezték be országos tevékenységet folytató közhasznú társadalmi szervezetként. Alapító tagjai elsősorban pedagógusok és művészek voltak, akik felismerték, hogy ebben a gyorsuló világban összefogásra van szükség, hogy mindenki lépést tudjon tartani a fejlődés ütemével. Fő céljuk egy emberközpontú információs társadalom kialakítása, amelyben fontos szerepet kap a technikai eszközök bűvkörében élő fiatalok helyes nevelése.

Tevékenységükben kiemelt figyelmet fordítanak a modern kommunikációs technikákra, az internetre és az új információhordozó eszközökre. Kezdetben főként a számítógépet egyáltalán nem vagy csak ritkán használó emberekkel foglalkoztak. Céljuk az, hogy a társadalom minden korosztálya nyitottabban álljon hozzá az újdonságokhoz, és bátran merje használni az internetet. Lehetőséget adnak a hátrányos helyzetű fiatalok és az idősebb korosztály számára a nethasználatra, számítógépes-internetes alkalmazásokat oktatnak, és direkt vagy indirekt módon fejlesztik az internetezési kultúrát.

Telemosoly

A kerületben több oktatási-informatikai, kulturális, szociális-esélyegyenlőségi programban vállalnak részt. Tagjai a XVIII. kerületi és a XV. kerületi civil kerekasztalnak, valamint az Európai Teleházak Szövetségnek és eMagyarországi pontoknak. A klub egyik alapító tagja és jelenlegi elnöke Mozga Márta, aki lelkesen mesélt a várható programokról.
A ClubNetCet munkatársaival legközelebb az Urbitális Majálison találkozhatunk, a Relaxiget szabadidős program keretében. Következő Kattints rá, Nagyi! programjuk májusban indul, a XIV. kerületben. Augusztusban pedig újra Szünidő-Szünidő nevű napközis táborral várnak minden óvodást és kisiskolást. A helyek azonban korlátozottak ,ezért érdemes bejelentkezni telefonon vagy személyesen.