Két láb meg négy láb

Írta:  2013.05.13.
Kutyás családi nap – II. Kutyás Sportízelítő18 címmel rendezett az önkormányzat és a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola programot május 12-én a Bókay-kertben.
A tavalyi nagysikerű kutyás családi nap után ismét megrendezték a négylábúak és barátaik találkozóját a Bókay-kertben.

Ughy Attila polgármester megnyitóbeszédét követően az idén is színes program várta a rendezvényre látogatókat. A pestlőrinci kutyaiskola engedelmességi bemutatót tartott, amely nagy tetszést aratott a közönség körében. Sikerrel mutatkozott be többek között az agility, a frizbis, a canicross (kutyás futó), a dog dancing, a flyball csapat, erősítve a sport és a kutyák kapcsolatát. Az érdeklődők megtekinthették többek között a különböző kutyafajtákat, a négylábúak óvodáját, állatorvosi tanácsadáson vehettek részt... A gyermekek és a felnőttek a kedvenceikkel bekapcsolódhattak az ügyességi versenyekbe, volt vetélkedő, játék, rajzverseny, és nem maradhatott el a keverékkutyák szépségversenye sem.
– A rendezvény egyik célja az volt, hogy ízelítőt adjunk a kutyás sportokból, ugyanis sokan nem ismerik ezeket, pedig legalább 20-féle ilyen sportág is létezik – mondta Juhász József, a pestlőrinci kutyaiskola vezetője, aranykoszorús mesterkiképző, a rendezvény szervezője. – A program másik célja pedig az volt, hogy az érdeklődők megismerjék az állattal való megfelelő bánásmódot.

Sportízelítő

A kutyaiskola vezetője elmondta, hogy a dog dancing viszonylag fiatal, alig több mint tíz éves múltra visszatekintő kutyás sport. A lényege, hogy a kutya és felvezetője látványos elemekkel átszőtt, leginkább fegyelmező gyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztető kűrt mutat be zenére, ami nagymértékű koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részéről. Ezt a sportot kisebb gyerek is elkezdheti, ha túlságosan nem nagy az állata.

Flyball is érdekes sport, ugyanis a kutyáknak, egymást váltva le kell küzdeniük több ugró-akadályt, majd meg kell szerezniük a labdát a flyball gépből, amit ezek után vissza kell vinni a kiindulópontra, az előzőleg teljesített akadályokon át. A következő kutya abban a pillanatban indulhat, amint az előző átlépte a start-célvonalat.
Az agility a kutya és az ember kapcsolatát elmélyítő, egyre népszerűbb kutyás sport. Egy akadályokkal tűzdelt pályán kell a kutyáknak minél gyorsabban, és minél kevesebb hibapontot gyűjtve végigjutniuk. Az a kutya nyer, amelynek a verseny végén a legkevesebb hibapontja van. Az állatnak a gazdája apró fejbiccentésekből, ujjmozdulatokból kell tudnia, hogy merre kell mennie. Ehhez nagyon nagy összhangnak kell lennie a gazda és az állata között.

Kutyás családi nap

–Szerettük volna, hogy minél több gyerek jönne el a kutyás napra – mondta Juhász József. – A kerület minden óvodájába, iskolájába eljuttattuk a rendezvény plakátját, hogy minél többen tudjanak a programról. Itt azok a gyerekek is, akik félnek a kutyáktól a kutyaóvodában barátkozhattak, játszhattak velük.

Annak ellenére, hogy a kutyás napot vasárnap rendeztük meg, örültünk volna, ha a pedagógusok elhoztak volna a rendezvényre diákcsoportokat, mert sok programot azért szerveztünk, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a kutyákhoz. – Sőt, a pedagógusoknak is hasznos lett volna, ha megismerkedtek volna közelebbről ők is a kutyás sportokkal, mert sokszor nem értik, hogy egy kutyás bemutatón való részvételre miért hoz a diák az iskolából kikérőt – tette hozzá.

Neked mondom el

–Sokszor tapasztaljuk, hogy a gyerekek a kutyának panaszolják el a bajaikat – mesélte a lőrinci kutyaiskola vezetője. –A kutyának nagyon jó az empátiás készsége, még rá sem nézünk, de már tudja, hogy ha bajunk van.
A gyereknek a kutyával való kapcsolata során fejlődik az empátiás készsége, szociális érzékenysége és felelősségérzete.

A társ!

A kutya nem arra való, hogy otthon láncra kötve tengesse el az életét, hanem arra, hogy igazi társa legyen annak, aki hazavitte, hogy vigyázzon rá. Ha elvárom tőle, hogy vigyázzon rám és a vagyonomra, akkor kezeljem társként is. Sokan ezt nem így gondolják. De a kutya nem emberpótló! A kutyát nem lehet úgy kezelni, mint egy gyereket. Nem várhatunk el tőle emberi viselkedést.