Békebeli hangulat fogadta a nosztalgiavonatot

Írta:  2013.05.27.
Valódi nosztalgikus érzés keríthette hatalmába azokat, akik május 26-án délelőtt ellátogattak a pestszentimrei vasútállomásra.
Valódi nosztalgikus érzés keríthette hatalmába azokat, akik május 26-án délelőtt ellátogattak a pestszentimrei vasútállomásra, és megvárták a Szentimre expressz nosztalgiavonat érkezését. A gőzös vontatta szerelvényt fúvószenekar, tömeg és szerencsére napos időjárás fogadta.

A nosztalgiavonatozást a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság szervezte.
– Öt vasúti kocsival jöttünk, így kényelmesen elfért mindenki. A vonaton 170-en utaztunk, az imrei állomáson ennek a létszámnak a többszöröse fogadott bennünket – mondta Pándy Tamás, a történeti társaság elnöke. – Meglepődtem, és nagyon örültem, amikor a vonatablakból kinézve azt láttam, hogy a Vasút utcában és a Nagykőrösi úton is milyen sokan várták, fényképezték a vonatot, vagy éppen a gőzmozdony hangját meghallva siettek ki a házaik elé.
Az állomáson is több százan – köztük számos kisgyermekes család – várta az érkezést. Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere a nosztalgiavonatról leszállva azt mondta, úgy érzi, mintha időutazáson vett volna részt:
– Érkezéskor az ember úgy érezte magát, mintha a Monarchia idején az első vonat érkezett volna be Dalmáciába, ahol zeneszóval fogadták azt. Igazi békebeli hangulat volt ezen a délelőttön Pestszentimrén.

A nosztalgiavonat érkezése után az érdeklődők a váróteremben megtekinthették A lajosmizsei vonal 120 éves története című kiállítást, emléktárgyakat vásárolhattak, köztük az erre az alkalomra megjelentetett pestszentimrei képeslapot, amelyre az imrei postahivatal munkatársai az eseményre emlékeztető pecsétet nyomtak. Különlegesség volt az erre az alkalomra – a városrészről a magyar postatörténetben első ízben – mindössze 100 példányban kiadott bélyeg.

A program a Hősök terén az első és a második világháborúban elesettek emlékére – Pestszentimrén 1945 óta először – rendezett koszorúzással folytatódott. A hősök napja alkalmából a kerületi önkormányzat nevében Ughy Attila, a Széky-társaság nevében Pándy Tamás és Szilágyiné Németh Irén vezetőségi tag koszorúzott, Gönczöl András független önkormányzati képviselő pedig az emlékezés virágait helyezte el.
Az ünnepséget követően városnézés, zenés műsor és gyermeknapi program várta az ezt a vasárnapot Pestszentimre központjában töltő családokat, érdeklődőket.