Negyedszázad munkáját ismerték el

Írta:  2013.05.31.
Kivételes alkalomnak számít, hogy az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség „házhoz szállítsa” évente átadott kitüntetését. Május 31-én Kucsák László alpolgármester vehette át így az elismerést az 56-os szervezettől.

Az 56-o szervezet évente egy nagy ünnepség keretében adja át a Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztjét a bizottsága által kiválasztott kitüntetetteknek. A ceremónia szokott rendjét azonban idén március 25-én több tényező is megzavarta: a rendkívüli időjárás, amely miatt sokan nem tudtak részt venni az eseményen, illetve a parlamenti munka, amely ezen a napon épp a kitüntetettek közül szólított el többet is. A világszervezet ezért utólag, helyi ünnepség keretében adta át az elismerések egy részét. Kucsák László alpolgármestert, országgyűlési képviselőt a Városházán köszöntötték a szervezet képviselői május 31-én.

Együtt könnyebb

Az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség alapításának gondolata az Egyesület Államokban született. Bocskay T. József fiatalon részt vett a forradalmi eseményekben: 360 bányásszal együtt autózott fel Tatabányáról Budapestre október 25-én, az első napokban a nagykörúti eseményekben vettek részt, majd a Vörös Kereszt angyalföldi vérraktárát őrizték. A november 4-ét követő megtorlás időszakában az USA-ba emigrált. Nem az ismeretlenbe ment, a húszas években Chicagóba települt a család néhány tagja, így volt, aki várja. Ebben a városban nyitotta meg magyar éttermét, amely sikeres vállalkozóvá tette.

− Aki ismeri Bocskay T. Józsefet, tudja, hogy a nemzeti megbékélés, az összefogás híve – mondta Sánta Gábor, a világszövetség alelnöke. – Mindig célja volt, hogy az 56-os szervezetek együttműködjenek.

Amerikából jött

Mindez ugyancsak az amerikai években gyökerezik. Bocskay 1957-ben az első ilyen szervezetként alapította meg a Szabadságharcosok Szövetségét, 1963-tól pedig a Politikai Foglyok Világszövetségének főtitkára volt. Nagy Imre újratemetésére érkezett haza Magyarországra, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetséget már itthon alapította.
− Az alapító szándékát tükrözi az is, hogy a bizottság kinek ítéli oda a kitüntetést. A Hűség a Hazáért Érdemrend azoknak jár, akik a legtöbbet tették az 1956-os szellemiség megőrzéséért, a hazafias nevelésért. A kitüntetés odaítélésébe nem szólhat bele sem vallási, sem politikai érdek, Ezt bizonyítja, hogy az érdemrendet eddig Sinkovits Imrétől Gálvölgyi Jánosig sok, egymástól eltérően gondolkodó személy vehette át – mondta dr Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű civilszervezet elnöke és a kitüntetést odaítélő bizottság tagja.

A kitüntetés: bizalom

− Egy ilyen kitüntetés átvételekor az ember azokra gondol, akik előtte megkapták ezt az elismerést. Tekintélyes a névsor, és hogy erre most az én nevem is felkerül, az bizalmat jelent velem szemben. Mindent meg fogok tenni azért, hogy ezt megszolgáljam. Ugyanakkor azt is tudom, amit elértem, nem sikerülhetett volna egyedül. Büszkeséggel tölt el, hogy most ilyen szép számmal ünnepelnek velem együtt azok, kikkel régóta együtt dolgozom – mondta el Kucsák László a Városházán rendezett kitüntetésen.

Sánta Gábor laudációja szerint az elismerés a hazafias nevelésben végzett mintegy negyedszázados szerepvállalásért jár, amelyet Kucsák László következetesen képviselt korábban tanárként és iskolaigazgatóként, később pedig országgyűlési képviselőként és alpolgármesterként.
A kerületből Galgóczy Zoltán pedagógus, önkormányzati képviselő kapta még meg idén ugyanezt kitüntetést. Ő a Hadtörténeti Intézet ésMúzeumban rendezett nagy ünnepségen vette át még márciusban.