Lengyel fesztivál a Bókay-kertben

Írta:  2013.06.18.
Összművészeti fesztivállal mutatkozott be a lengyel kultúra a Bókay-kertben. Másodszer volt lengyel fesztivál a kerületben.
Lengyel, magyar – két jó barát a kezdősora annak a rímbe szedett közmondásnak, amelyet Lengyelországban és Magyarországon csaknem mindenki ismer, és amely a két nép történelmi barátságát példázza. Az idén immár második alkalommal adott otthont a Lengyel fesztiválnak június 15-én a Bókay-kert.

Balogh Katarzyna Miroslawa, a kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lelkesen szervezi a lengyel közösséget összekovácsoló nagy rendezvényeket, mint amilyen a Lengyel fesztivál, amelyet már második éve megrendez a Bókay-kertben, hogy bemutatkozzanak az anyaországi és a Magyarországon élő lengyelek zenei és táncegyüttesei, és nem utolsósorban a kerületi lakosok is megismerjék őket.
– Az anyanyelv ápolása, a tradíciók megőrzése minden nemzetiségnek nagyon fontos az identitás erősítéséhez – hangsúlyozta Katarzyna. – A nemzetiségi hagyományőrző programoknak többek között ez is a célja.

A kerületi lengyel nemzetiségi önkormányzat június 15-én (szombaton) II. Lengyel fesztivál – Gala Polonii (magyarországi lengyel amatőr együttesek szemléje) programot szervezett.

A rendezvény igazi őszművészeti fesztivál volt, hiszen a hagyományos népi előadások és táncprodukciók mellett komolyzenei és könnyűzenei koncertek sora, kézműves bemutatók és kézműves vásárok, kiállítások és vetélkedők érték egymást a programok gazdag kínálatában. Ismert, rendszeresen fellépő zenei és tánccsoportok mutatkoznak be, amelyek Békéscsabától Győrig az ország több területéről, valamint Lengyelországból érkeztek. A műsorban többek között fellépett Szent Kinga Kórus (Budapest), , Zebra Színházi Társulat (Budapest), Kapela Kamraty (Lengyelország), Zloty Potok (Lengyelország,…
A fesztiválról nem hiányozhatott a kerületi, immár nemzetközi hírű Polonéz Táncegyüttes sem, amelyet Balogh Katarzyna Miroslawa 13 évvel ezelőtt alapított meg. A hagyományőrző tánccsoport többek között Kubában, Skóciában, Svédországban, Cipruson, Olaszországban Németországban, Franciaországban lépett már fel. Az együttes most érkezett haza Törökországból, és már készül a bulgáriai és lengyelországi fellépésre.

Az estefelé zeneszó mellett lehetőség nyílt bográcsos ételek főzésére is, ami azért érdekes, mert a lengyel nem mondható bográcsozó népnek.
A rendezvényt támogatta a Fővárosi Lengyel Önkormányzat, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat.