Nagy segítség egy kellemetlen bajra

Írta:  2013.07.20.
Ritka betegség, de annál kellemetlenebb a székletinkontinencia, amelyre egyelőre semmilyen gyógyszer nem létezik. A Thököly úti szakrendelő sebész főorvosa, dr. Kocsár Tibor egy olyan nemzetközi programban vesz részt, amely remélhetőleg néhány éven belül komoly segítséget nyújt az érintetteknek.
– Miközben manapság egyre többet beszélnek a vizeletinkontinenciáról, a székletproblémákról még csak nem is hallani. Mi ennek az oka?
– Sokkal kevesebb embert érint, viszont még kellemetlenebb betegség – tájékoztatott dr. Kocsár Tibor. – Az esetek nagy részében nem tudjuk, hogy mi okozza az adott beteg baját. Az orvos általában annyit tud megállapítani, hogy semmilyen szervi elváltozás nem tapasztalható. Jobb híján az étkezés- és életmód-változtatáshoz ad tanácsokat, esetleg az intimtornára hívja fel a figyelmet, de ez legtöbbször kevés. Erre a betegségre egyelőre semmilyen gyógyszer nem létezik.

Gyenge a záróizom

– A betegek milyen panaszokkal szembesülnek?
– A záróizom gyengesége miatt akaratlan ürítés történik, s ebből a szempontból a széklet halmazállapota közömbös, sőt még széklet sem kell, az akaratlan gáztávozás is idetartozik. Nagyon kellemetlen, hiszen a betegek szinte ki sem tudnak otthonról mozdulni, vagy ha valahova mégis el kell menniük, gondosan meg kell tervezniük, hogy mikor és hova tudnak beszaladni, amikor szükség van rá.
Kicsit talán meglepő, hogy sebészként kérték fel a programhoz.
– Nem csupán sebészettel foglalkozom, gasztroenterológus és proktológus is vagyok, így magam is találkoztam ilyen betegekkel, illetve azzal a problémával, amit át kell élniük.

Októberig lehet jelentkezni

– A folyamatban lévő program, hogyan segít a betegeken?
– Az egyik gyógyszergyártó cég kifejlesztett egy készítményt, amely a kísérleti szakaszon már túl van, a bevezetés előtti második fázisban járnak, amikor Európa különböző országaiban 60 helyen tesztelik a készítmény eredményességét. Én az egyik magyarországi tesztet vezetem.
– Milyen eredménnyel?
– Tavaly május óta zajlik a program, de még októberig csatlakozhatnak az érintettek. Az eddigi eredményeket, óvatosan fogalmazva, ígéretesnek tartom. Minden jel arra utal, hogy használ a készítmény. Azért vagyok óvatos, mert kicsi a merítés. A teljes nemzetközi programban mintegy 500-an vesznek részt, én tizenhárom beteget találtam eddig, aki alkalmasnak bizonyult a programra. Ezért is volna jó, ha még többen jelentkeznének októberig.

Reményt nyújt a program

– Mit kell tennie annak, akit érdekel a program?
– A szakrendelőben megkeres engem, s ha részt kíván venni a programban, egy tájékoztató után előzetes kivizsgálást tartunk, hogy valóban alkalmas-e a célra. A betegnek csak ezt követően kell döntenie.
– Miért ilyen kevés a jelentkező?
– Tapasztalatom szerint a reményt vesztett emberek rezignáltak, és mivel eddig mindig azt hallották, hogy erre nincs gyógyszer, belefásultak a küzdelembe. Pedig sok ma használt gyógyszert úgy vezettek be, hogy korábban nem volt előzménye.