Békebeli hangulatban

Írta:  2013.08.13.
A környékbelieket is vonzza a pestszentimrei termelői piac. A nyitás óta eltelt egy hónap igazolta, az új vásártérre nagy szükség van a térségben.

A vártnál is nagyobb érdeklődés fogadta a pestszentimrei termelői piac július közepi nyitását: az első napon már 10 órára elfogyott szinte minden kirakodott áru. A vásárlók hamar meggyőződtek arról, hogy kitűnő minőséget kapnak, a termelők pedig arról, hogy jóval több áruval is jöhetnek a szombati piacnapokra.

Jönnek a szomszédok is

− Tapasztalataink szerint a piacot ma már nem is csak az imreiek látogatják, hanem a lőrinciekkel együtt pesterzsébeti és a Wekerléről érkező vásárlók is – mondta Kaszás Attila, a piacot szervező Termelői.hu Kft ügyvezető igazgatója hozzátéve: − Szervezőként azonban elsősorban azt tekintjük sikernek, hogy nagyon hamar megvalósult itt az a békebeli beszélgetős-barátkozós-receptcserélős hangulat, amit mi ide álmodtunk.

Kaszás Attila tájékoztatása szerint a kezdeti siker okozta meglepetést gyors lépések követték. A termelők a következő piacnapra már nagyobb árukészlettel, és mindenekelőtt magabiztosabban érkeztek, hiszen a kialakuló eladó-vevő kapcsolatnak köszönhetően pontosan fel tudták mérni az igényeket.

− Nagyon fontos tapasztalat az is, hogy a vásárlók nem csak a hagyományos piaci termékek – friss zöldség-gyümölcs, tej, hús, pékáru – iránt érdeklődtek, hanem a különlegességek – például a biotermékek, a ritka lekvárok, a szarvaskolbász és a hungaricumok – iránt is. ebben a tekintetben egyáltalán nem különböznek az itteni igények a város egyik leggazdagabbnak számító részében, a XII. kerületben tapasztaltaktól.

Kialakult a bizalom

Az első pillanattól magáénak érzi a termelői piac célkitűzéseit a városvezetés is, amely igyekszik segíteni a minél komfortosabb vásártér kialakításában. Elsősorban az időseknek fontos, hogy a hőségben hűtött pihenősátrat állítottak fel.

− A második piacnapra pedig kialakítottunk egy kerékpártárolót – tette hozzá dr. Lévai István Zoltán alpolgármester. – Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a lakosságtól, ez pedig felelősséget is ró ránk. A városvezetésnek segítenie kell abban, hogy a kérések és az észrevételek épp úgy visszajussanak a szervezőkhöz, mint a dicsérő szavak. És természetesen részt kell vállalnunk a fontos kérések megvalósításában is.
Az alpolgármester is sikeresnek ítélte a bő hónapja megnyitott piacot.
− A legfontosabb, hogy bizalom alakult ki vevő és eladó között. A vásárló tudja, hogy minőségi terméket kap, sőt ma már azt is, hogy mindezt kitől. A termelő pedig tisztában van azzal, hogy ha Pestszentimrére hozza a termékeit, jól jár – mondta.