Akár győzhet is a morvai pacsirta

Írta:  2013.08.29.
Tudja-e ön, mi az a morvai pacsirta? Megtudhatja a Szeptemberi Kóstolón, szeptember első hosszú hétvégéjén a Bókay-kertben.
− A zsűri tagjaként elfogulatlannak kell lennem, de annyit elárulhatok, hogy a halas variációkra nagyon kíváncsi vagyok, így arra is, hogy lesz-e olyan csapat, amelyik a klasszikus halászlé mellett olyan hallevest készít, amely a magyar konyha paprika előtti vonulatából ad ízelítőt – nyilatkozta a lapunknak Lázár Chef, vagyis a televíziós műsoraiból is jól ismert Kovács Lázár, aki szerepet vállalt a Szeptemberi Kóstoló főzőversenyének zsűrijében. A neves gasztronómiai szakember bizonyára nem fog csalódni, hiszen a csapatok rengeteg meglepetéssel készülnek. Köztük a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. csapatai is.

A séf ajánlata

A Szeptemberi Kóstoló versenyprogramjában 2010-ben még csak a pörkölt szerepelt – bár meg kell hagyni, ezt is számtalan alapanyagból, megszámlálhatatlan módon készítették. A csapatoknak, a zsűrinek és nem utolsósorban a közönségnek pedig nagy örömet szerzett a családi örökségből származó vagy bogrács mellett kidolgozott saját praktikák bevetése, illetve a kész versenyművek kóstolása.

Tavaly óta már grill- és halételekkel is lehetett nevezni, idén pedig újabb kategóriával bővül a versenyprogram: mivel a háromnapos fesztiválon kiemelt szerepet kap a cseh gasztronómia és sörkultúra, valamint a cseh művészet, a versenyzők cseh egytálételekkel is nevezhetnek. A Városképnek nyilatkozó Lázár Chef tanácsokkal is ellátta az indulókat:
− Elsősorban azt tanácsolom, hogy olyan ételt készítsenek a csapatok, amelyben már van gyakorlatuk. A versenyig még van idő, így érdemes akár próbafőzést, próbafőzéseket is tartani. A gyakorlat azonban nem minden, fontos az is, hogy az ételben legyen valami különleges, amivel megragadható a zsűri figyelme, érdeklődése.

A csehek és a többiek 

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. az esemény szervezőjeként minden évben állít saját csapatokat.
− A hagyományoknak megfelelően valamennyi kategóriában indulunk, idén összesen hat csapattal – mondta Müller Gyöngyi, a csapatok vezetője.

Nem tudni, vajon a versenyzők megfogadják-e Lázár séf tanácsát, és olyasmit főznek, amiben nagy gyakorlatuk van, annyi azonban bizonyos, hogy igyekeznek kitenni magukért, ötletben nincs hiány.
− A döntően a vezetőkből álló csapat a hal kategóriában a „Vegyes grillezett hal fantáziával” nevű fogással próbál meg idén is dobogós helyezést elérni. A tavalyi első helyezett csapatunk „Morvai pacsirta” fantázianevű cseh egytálételt főz, s ugyanebben a kategóriában versenyez a műszakis csapatunk a cseh csirkemell-tokánnyal – informált a részletekről a szervező.

A városgazdások azonban nemcsak az újabban meghirdetett kategóriákban indulnak, a pörköltesek között is megpróbálják megállni a helyüket.
− Ügyfélszolgálatunk pörkölt kategóriában harcsapörkölttel, vegyes fiúcsapatunk grillezett finomságokkal, HR-csapatunk burgonyalepénnyel és áfonyalekvárral tálalt vörösboros-gombás vadraguval szándékozik elkápráztatni a zsűrit és a kilátogató kollégákat.
És ha mindez valakinek nem elég, jó, ha tudja, hogy a városgazdások a látványra is adnak:
− Csapataink tagjai a cseh gasztronómia jegyeinek megfelelő öltözetben fognak főzni, de ennek pontos részleteit nem árulom el, a helyszínen láthatják majd. A verseny után pedig közösen ebédelünk. Ilyenkor valamennyi kollégánkat vendégül látjuk a helyszínen egy-egy magunk által készített étellel.


Sörfalu és kertmozi a Szeptemberi Kóstolón

Nyáresti Bikini

Mondja, ami a pohár fenekén van