Pestszentimre feltérképezése

Írta:  2013.09.06.
Pestszentimre kulturális örökségének feltérképezése címmel nyílt interaktív kiállítás a Sportkastélyban. Múltbéli séta 10 érintőképes felületen.

A Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület és a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak együttműködésével olyan kiállítás készült, mely lehetővé teszi Pestszentimre megismerését multimédiás módszerekkel. A kiállítás célja, hogy megőrizze Pestszentimre épített környezeti, valamint szellemi és kulturális értékeit a modern technika segítségével. A kiálltást Csomó Tamás alpolgármester és Heilaf Zsuzsanna a helytörténeti gyűjtemény vezetője nyitotta meg.
Az interaktív tárlat több hónapos munka eredménye, mely során a helytörténeti gyűjtemény munkatársai összegyűjtötték, digitalizálták és térképre vitték képekkel és összefoglalókkal kiegészítve Pestszentimre jellemző köztereit, épületeit és művészeti alkotásait. Munkájukat segítette, többek közt, Pándy Tamás 100 éves falu a városban című kiadványa, illetve fotóival Fülep Erzsébet, lapunk munkatársa, Tasnádi Ágnes és Pápai Tamás László is hozzájárult a kiállításhoz.

A kiállítás egyetlen négyoldalú hasábban kapott helyet, mely összesen tíz darab, különböző magasságokban elhelyezett érintőképernyős tabletet tartalmaz. Így egyszerre többen is böngészhetik a kategorizált (1. utcák, terek, telepek elnevezései; 2.emléktáblák emlékművek; 3. események 1997-2012 között; 4. épületek, intézmények) bemutatót. Az installáció környezetében helyet kaptak a nyár eleji helytörténeti játszóházban készült diákmunkák. A díszalbumok és makettek mellett, a Pestszentimrei Közösségi Ház és a Táncsics Mihály Általános és Német Nemzetiségi Iskola homlokzatának egyedi arculattervei láthatóak. A kiállítás anyaga a későbbiekben online felületen is elérhető lesz.