Fejlődnek, megújulnak a lőrinci unitáriusok

Írta:  2013.09.16.
Vége van a nyári hónapoknak, a vakációnak, így ismét többen vannak, lesznek a templomokban. Szeptembertől természetesen elindulnak az unitárius programok is Pestszentlőrincen, a Havanna-lakótelepen található templomban. Ezekről is kérdeztük Szent-Iványi Ilonát, a gyülekezet lelkészét.
– A kérdés kínálja önmagát. Hogyan teltek a nyári hónapok?
- Köszönjük, békében, nyugalomban és nem kevés munkával. Hadd kezdjem a végén… Augusztus utolsó napjaiban a gyülekezet asszonyai részt vettek az Unitárius Nők Országos Szövetségének konferenciáján Tóthné Erdő Mária elnök vezetésével. Igyekszünk mindenütt ott lenni, megjelenni és a jó hírét kelteni a gyülekezetünknek. Ami a munkát illeti, a híveink saját gyűjtésből és saját munkájukkal elkezdték a padok ülésszivacsainak a cseréjét. Új huzatot varrnak rá az asszonyok, ami által nemcsak szebb, de összkomfortosabb is lesz a templomunk.

Sikeres nyílt nap

– Gondolom, eközben figyelnek a híveik lelkére is, különösen a fiatalokéra, akikről azt mondta, hogy mindenkinél fontosabbak.

– Így igaz, hiszen nélkülük nincsen jövő. A szeptember 1-jei tanévnyitó istentiszteleten azt hangsúlyoztam az örömünkre egyre népesebb közösségnek, hogy mennyire fontos a hitoktatás szerepe meg a gyermekeink vallási és erkölcsi nevelése. Be kell látni, hogy ezek nélkül nem építhetünk jövőt, a családok nem nevelhetnek fel olyan gyermekeket, akikre támaszkodhat majd az egyház.
– Szeptember 15-én vasárnap nyílt napot tartottak a templomukban. Miről szólt ez a nap?
– Az istentiszteletet követően a Barta Viktória karnagy vezényelte Adorate Kórus adott nagy sikerű műsort. Délután jótékonysági vásár volt a templomkertben, s ennek a bevételét a templom felújítására fordítjuk.

Önerő és pályázat

– Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával említette, hogy felújítási munkálatokba is belekezdenek.
– Ezek hamarosan el is indulnak. Önerőből az ereszcsatornák javítását, tisztítását tudjuk elvégezni, az önkormányzati pályázaton elnyert pénzből pedig el tudjuk indítani a csatornahálózatra való csatlakozás kiépítését. Nem lesz kis munka, de örömmel állunk elébe, mert a javunkat, a megszépülésünket szolgálja.