Tizedszer főztek lecsót

Írta:  2013.09.16.
Ragyogó napsütésben ínycsiklandó lecsóillat lengte be a kerületet. Családias hangulatban telt a 10. Lakatos-nap szeptember 15-én, vasárnap a Lakatos- lakótelepen.
A Lakatos Lakótelep Környezetéért Egyesület idén 10. alkalommal rendezte meg szabadtéri lecsófőző versenyét a Lakatos-nap keretében. Az eseményhez többek között az önkormányzati Civil Alap, a Fővárosi Vízművek és több helyi kereskedelmi cég nyújtott támogatást. A rendezvényt Ughy Attila polgármester és Csörnyei Ferencné, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki immár tíz éve fáradhatatlanul próbálja összefogni a lakosságot és szebbé tenni a lakótelep környezetét. A polgármester köszöntőjében elmondta, büszkék lehetnek a lakótelepen élők, hogy egy ilyen különleges hely az otthonuk.

– Csaknem ötven évvel ezelőtt Brenner János okleves építészmérnöknek köszönhetően egy újfajta, élhető lakótelep valósult meg a kerületben. Ez az organikus, zöldövezetekkel tarkított telep máig előkelő helyet foglal el a budapesti lakótelepek rangsorában – mondta. Hozzátette, reméli, hogy a fővárosi Tér_Köz pályázattal lehetőség nyílik majd a lakótelep zöldövezeteinek megújítására.

Ízes-zamatos alapanyagok

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan fogása, sokféleképpen variálható, és szinte elronthatatlan. A lényege, hogy ki kell várni az igazi, szabadföldön termett hozzávalókat. Az egyesület nagy örömére pedig minden évben egyre többen és többen ragadnak fakanalat, hogy elkészítsék a fesztiválon ezt az egészséges ételt. Az egyesület az egyik kerületi zöldséges jóvoltából minden versenyzőnek ingyen biztosította a lecsóhoz szükséges vitamindús alapanyagokat. A tíz induló csapatban voltak helyi lakosok, önkormányzati képviselők és XVII. kerületi lakosok is.
Az egyesület nemcsak a megfelelő táplálkozásra hívta fel a figyelmet, hanem általában is hangsúlyozta az egészséges életmód fontosságát. A díjtalan lecsókóstoláson túl volt környezetvédelmi vetélkedő, és ingyenes egészségügyi méréseken is részt lehetett venni. Az eredményhirdetéskor a támogatók jóvoltából az összes csapat díjat kapott, valamint a nyertesek között két kerékpár is gazdára talált, amelyeket Ughy Attila polgármester és Kucsák László alpolgármester adott át.

Valódi összetartozás

A szeptember a kerületben a szabadtéri rendezvényekről és fesztiválokról szól, egymást követik a jobbnál jobb programok és koncertek. Mégis miben emelkedik ki a Lakatos-nap a többi közül? – tettük fel a kérdést az egyesület tagjainak.

– Ez egy családias hangulatú rendezvény, itt szinte mindenki ismeri egymást. Eljönnek a szomszédok, barátok, iskolatársak, de olyanok is visszalátogatnak, akik régen itt nőttek fel, itt jártak iskolába. Ez a nap a közösségről, a felhőtelenül együtt töltött időről szól – nyilatkozták egyöntetűen.
E szavakat mi sem támasztotta alá jobban, mint hogy lépten-nyomon mosolygós, beszélgető csoportok lepték el a Görögdombot. A gyerekek lufival és kis zászlókkal a kezükben szaladgáltak, és ha kidurrant is egy-egy léggömb, az első könnycseppeknél is gyorsabban kaptak helyette másikat.
Sokszínű program
A közönséget először Mohai Tibor, Hajnal Miklósné, tanárnő és az Eötvös Loránd Általános Iskola ének- és zenekara szórakoztatta olyan ismerős slágerekkel, mint az Ohio és az Újra itt van a nagy csapat. Őket a Szivárvány óvoda tánccsoportja követte. Később a Tébláb Szülők Csoportja és a XVIII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat zene- és tánccsoportja lépett színpadra. A délután hátralévő része a régi dallamok szerelmeseinek kedvezett. Kadlott Károly mulatós nótákkal, a Muzsika TV háziasszonya, Magyar Rózsa pedig régi dalokkal örvendeztette meg a közönséget. A lakosság kérésére Solti János romantikus dalokkal lépett fel. Az estet a Retroleum együttes zárta, retroslágerekkel.
A zenés műsorok mellett a gyerekek olyan vásári játékokat próbálhattak ki, mint a Büdi-tó ihlette kacsahorgászat, a közkedvelt dodzsem vagy a körhinta. A választékra nem lehetett panasz, a legkisebbektől a nyugdíjasokig mindenki megtalálhatta a neki tetsző programot.