Táncok és ízek a nemzetiségi fesztiválon

Írta:  2013.09.18.
Hat nemzetiség hagyományőrzői szórakoztatták zenés-táncos műsorukkal a XV. Havanna-lakótelepi Napok keretében a közönséget.
Hat nemzetiség hagyományőrzői szórakoztatták zenés-táncos műsorukkal a XV. Havanna-lakótelepi Napok keretében szeptember 14-én a Kondor Béla Közösségi Házba látogatókat. A szerb, görög, bolgár, ruszin, horvát és lengyel dallamokon kívül a közösségi ház előtt az egyes népcsoportok ételeiből is kóstolót kaphattunk.

A programot megnyitó Csomó Tamás alpolgármester kiemelte, hogy a magyarság a történelem során mindig befogadóan viszonyult minden nemzetiséghez.
– Ezek a nemzetiségek értéket jelentenek a magyarországi kultúrában, és a hagyományőrző csoportoknak köszönhető, hogy ezeket az értékeket ma is láthatjuk – hangsúlyozta az alpolgármester.

Pergő ritmusok

A XVIII. kerületben tíz nemzetiség képviselői élnek, ami fővárosi, sőt országos szinten is egyedülálló.
– A szervezés gondját is levették a vállunkról a nemzetiségi önkormányzatok, amelyeknek kiváló a kapcsolatuk egymással – mondta Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője. – A különböző nemzetiségi csoportok egymással, valamint az itthoniakon túl külföldi hagyományőrző csoportokkal is kiváló kapcsolatokat ápolnak, s ezek révén minden hasonló rendezvényre könnyedén tudnak nívós programokat összeállítani.

Az idei találkozót a Tabán Szerb Néptánccsoport produkciója nyitotta meg, a hagyományos népviseletbe öltözött táncosok a lendületes dél-szerbiai (uzsicei és Nis környéki) táncokkal megalapozták a jó hangulatot. Őket Zeusz követte, aki görög dallamokkal csábította táncra a közönséget.
A délután folyamán még a bolgár, ruszin és horvát nemzetiségek is ízelítőt adtak zenéjükből, táncaikból, majd zárásként a lengyel hagyományőrző Polonez néptáncegyüttes lépett fel.

Egymás megismerése

A találkozó elsődleges célja az, hogy a kerület, ezen belül is a Havanna- lakótelep lakosai megismerjék a velük együtt élő nemzetiségek kultúráját, életét.
– Tizenöt éve hagyomány már ez a nemzetiségi fesztivál. Nagyon fontos számunkra, hogy megmutassuk magunkat, hogy mindenki lássa, létezünk, itt vagyunk, és részt veszünk a kerület életében – mutatott rá az idei rendezvényt összefogó Balogh Katarzyna Miroslawa, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
A közösségi ház előtti sátrakban a lengyel, a görög és a szerb konyha ízeit is meg lehetett kóstolni, s a jóízű falatok és itókák mellett kedélyesen beszélgettek a helyiek és a szomszédos kerületekből idelátogatók.