Emlékoszlop a néhai horgászoknak

Írta:  2013.09.26.
A Lőrinci Fonó Horgászegyesület tagjai szeptember közepén megemlékeztek a Balázs-tónál azokról a társaikról, akik már nem lehetnek közöttük.

A Balázs-tó eredetileg egy téglagyárhoz tartozó kubikgödör volt. A gyár tulajdonosát Balázs Istvánnak nevezték, így lett ő a tó névadója. Az agyagbányászat során tetemes mennyiségű víz tört fel, és így alakult ki a mintegy egyhektáros vízfelület. A helyi legendárium szerint a tavacskát egy halkereskedő bérelte, aki haltartó bárkákban itt tárolta az eladásra szánt halakat. Egy alkalommal azonban a bárkákból véletlenül vagy „jó emberek” segítségével az összes hal a tó vizébe került. A halkereskedő tönkrement, a környékbeli emberek viszont elkezdtek rendszeresen horgászni a Balázs-tó vizéből.

A Lőrinci Fonó Horgászegyesület 1945-ben alakult, és a mai napig gondoskodik arról, hogy a pecások szervezett, civilizált körülmények között hódolhassanak a szenvedélyüknek. Megoldották a víz- és az áramellátást, a kényelmet esőbeállók és padok garantálják, napmelegben
pedig ősfák terebélyes lombjai nyújtanak árnyat.
– A civil szervezet megalakulásától 68 esztendő telt el, azóta sok egyesületi tag hunyt el – mondta Vörös István, a Lőrinci Horgászegyesület titkára. – Mivel már 1968 óta vagyok az egyesület tagja, késztetést éreztem arra, hogy emléket állítsak azoknak a régi horgásztársaimnak, akik már nem lehetnek közöttünk. Egy erdélyi mintázatú faragott emlékoszlopot készítettem, és egy korábbi utazásom alkalmával Carrarából hozott márványtáblát szintén felajánlottam erre a célra.

Az egyesület által szeptember közepén tartott emléknapra a néhai horgászok még élő hozzátartozói is hivatalosak voltak. A rendezvény stílusosan horgászversennyel indult, majd ezt követően Nagy Imre, az egyesület elnöke és Vörös István, a civil szervezet titkára, valamint Dömötör István önkormányzati képviselő, a rendezvény védnöke megemlékezett az 1945 óta elhunyt horgászegyesületi tagokról. Ezután az önkormányzati képviselő leleplezte az emlékoszlopot, a titkár pedig emléklapot nyújtott át a családtagoknak.
A megható pillanatokat követően a horgászegyesület megvendégelte a rendezvény résztvevőit paprikás krumplival, ami az esős, hideg időben kiváltképpen jólesett mindenkinek.