Lét és halál

Írta:  2013.11.04.
Ökumenikus szertartással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartottak november 2-án a lőrinci temetőben.
A halottak napja kiemelkedő alkalom arra, hogy emlékezzünk azokra, akik már nincsenek velünk. Ilyenkor azok is felkeresik a temetőt, akik év közben nem tehetik meg ezt.

− Idős vagyok már, nincs erőm rendszeresen kijárni a temetőbe. A gyerekeimmel
felváltva látogatjuk és tartjuk rendben a férjem sírját. Halottak napján vagy annak környékén azonban mindig kijövök – mondta a kerületben élő Marika néni a lőrinci temetőben férje sírja felé igyekezve.
A központi épületnél tartott kerületi kegyeleti ünnepség résztvevői nem csak saját halottaikra gondolhattak néhány pillanatra. Az esemény főhajtás volt mindenki előtt, aki a temető falai között nyugszik, az ökumenikus szertartás pedig módot adott arra, hogy jelenlevők magáról a halálról elmélkedjenek. 

− Vallásos ember vagyok, nekem sokat jelent a mindenszentek és a halottak napja – mondta az ünnepségen részt vevő Udvary György. – Az ünnep és az itt rendezett ceremónia segít abban, hogy az ember végiggondolja saját életét és értelmet keressen saját létezésében.
A szertartást követően a megemlékezők az épület előtti feszületnél mécseseket helyeztek el. Az önkormányzatot az ünnepségen Csomó Tamás alpolgármester képviselte.