Autizmussal élőket segítő klub

Írta:  2013.11.11.
Rajmond klub néven a Budapesti Patrónus Alapítvány első klubrendezvényét tartotta november 8-án a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézményben.
Rajmond klub néven a Budapesti Patrónus Alapítvány a kerületi önkormányzat támogatásával első klubrendezvényét tartotta az iskolából kikerült, autizmussal élő fiataloknak és családjuknak november 8-án a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézményben.

Budapesti Patrónus Alapítvány az Aura Egyesület mintájára a helyi önkormányzat segítségével szülői ifjúsági klubot szervezett a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézményben, hogy a Dél-pesti régióban összegyűjtse azokat az iskolából kikerült fiatal autizmussal élőket, akiknek a rendszeres és szervezett ellátása nem megoldott.

Egy olyan közösséget akarnak teremteni, ahol a fiatalok és szülők megismerhetik egymást és így együttesen próbálnák elérni céljaikat. Az alapítvány távolabbi célja pedig olyan támogatott életviteli szolgáltatási modell megvalósítása Dél-Budapesten, amely az iskolából kikerült autizmussal élő fiatalokat látnák el.
Gulyás Tibor, a Budapesti Patrónus Alapítvány elnöke elmondta, hogy az autizmussal élőknek egész életen át tartó, bár különböző mértékben, egészségügyi, szociális, életviteli támogatásra van szükségük. A támogatott életvitel azt jelenti, hogy a rászoruló szakszerű, szervezett keretek között – minél önállóbb élet érdekében – rendszeres segítséget kaphat a lakóhelyén.

– A klub a „Rajmond nevet kapta az Esőember című film hőse után – mondta az elnök. – A klubfoglalkozáson megismertetjük a szülőkel a támogatott életvitel koncepcióját, és a fiatalokkal olyan közösségszervező munkát indítunk el, ami megkönnyítheti beilleszkedésüket és a jövőben elérhető szolgáltatások igénybevételét.
Gulyás Tibor elmondta, hogy a klubnapot havonta rendezik meg a SOFI-ban azzal a céllal, hogy az információk átadásán, ismerkedésen és a szabadidő eltöltésén és az integráció fejlesztésén túl olyan közösséget hozzanak létre, amelynek tagjai a kialakulóban lévő támogatott életviteli szolgáltatásokat igénybe tudják majd venni.
A rendezvény után a résztvevők meghívást kaptak a SOFI „Tök jó parti” elnevezésű vidám mulatságára is.
Bővebb információ: www.patronusalapitvany.hu