Márton-napi vigasságok

Írta:  2013.11.12.
Ismét lobogott a Márton-napi tűz. A XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat november 11-én hagyományos Márton-napi felvonulást tartott. A diákok sötétedés után maguk készítette lámpásokkal járták az utcákat.
Borongós, esős idővel indult november 11-e, s a napsugár egész nap nem ragyogott fel az égen. A gyerekeknek azonban semmi sem szeghette kedvét. Egész nap a német nemzetiségi önkormányzat által szervezett Márton-napi felvonulást várták, hogy saját készítésű lámpásaikat szorongatva elsétáljanak a Piros iskolától, vagyis a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolától a régi piactérre.

A lámpás felvonulás az iskola udvaráról indult, ahonnan perceken át tekergett kifelé a gyerekek és felnőttek serege. Volt, akinek igazi gyertya lobogott az üvegében, azonban sokan választották a biztonságosabb elemes megoldást. A régi piactérre érve a rendezvényt Fekete György, a XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. A program során rövid megemlékezést tartottak, majd a tűzoltók segítségével meggyújtották a Márton-napi óriástüzet.

Ezt követően az érdeklődők belülről is szemügyre vehették a tűzoltóautót és az oltásra használt eszközöket. Akit pedig nem melegített fel eléggé a körbeállt tűz, az a domb tetején forró teát kaphatott. A korgó gyomrokkal a libazsíros kenyér és a hagyományos liba alakú sütemények szálltak szembe. Az est végén szétszéledő, pislákoló fények még hosszan szívmelengető díszei voltak a kerületi utcáknak.