Melankolikus délelőtt

Írta:  2013.11.19.
Egy átmulatott éjszakát követő vidám irodalmi villásreggelihez nem biztos, hogy Radnóti Miklós nyújtja a legjobb alapot, ám a november 17-i gábli így is telitalálat volt.
Krúdy Gyula aligha melankolikus délelőttökre gondolt, amikor a múlt század elején útjára indította barátaival a gáblit, ahogy Radnóti sem az önfeledt tivornyáiról híres. A legutóbbi gábli mégsem okozhatott csalódást a résztvevőknek.
A magyar líra melankolikus klasszikusa egy ködös vasárnap délelőtt mindenképpen lélekemelő, s mivel november 16-án vitathatatlanul megkezdődött kerületünkben a báli szezon, a hallgatóság nagyobb részének lelke sem izgágáskodott ezen a délelőttön.
Ughy Attila polgármester Radnóti Miklós életútját bemutatva még érthetőbbé tette a félárván cseperedett, majd árván felnőtt költő frusztráltságát, s a sebzett lélek csapodárságra nyitott hajlama is megvilágosodott.
A lírai zenei hátteret Draskóczy Zoltánnak, a Dohnányi zeneiskola művésztanárának visszafogott gitárjátéka adta, a költő hangját pedig Rékasi Károly színművész szólaltatta meg, aki a tragikus sors tudatos vállalása mellett a játékos iróniát is értő azonosulással elevenítette fel. Talán nem véletlen, hogy a végén maga is elismerte: a fellépő számára is igazi élmény volt a „másnapos” délelőtt.